Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma u pustinji
  • 29.10.2023. 15:00

Odakle voda za Rum farmu usred jordanske pustinje?

Osnovana je 1986. godine u sred pustinje Vadi Rum na 2.000 ha. Ključ ove zagonetke leži ispod užarene peščane površine.

Foto: YouTube/screenshot
  • 237
  • 67
  • 0

Da je poljoprivreda u pustinji moguća, dokaz je uspešna Rum farma u južnom Jordanu. Smeštena je u dolini Vadi Rum, koja zbog svog izgleda nosi naziv "Dolina Meseca". Okružena je planinama i peščarama. Brojne su uske klisure, klizišta, pećine.

Ovo područje se odlikuje suvom klimom, a količina padavina na godišnjem nivou je izuzetno mala. Iznenađujuće je da bilo kakva biljka može da raste u ovakvim uslovima, ali lokalno stanovništvo srušilo je sve predrasude. Uključili su se u projekat i napravili bogatu poljoprivrednu farmu.

Kako farma u sred pustinje?

Osnovana je 1986. godine u sred pustinje Vadi Rum na 2.000 ha. Na prvi pogled izgleda čudno da se neko usudio pokrenuti jednu ovakvu ideju i uopšte je realizovati.

Ključ ove zagonetke leži ispod užarene peščane površine. U dubinama se nalazi veliki prirodni rezervoar vode odakle ju crpe sa dubine od 30 do čak 400 metara, a navodnjavanje se obavlja na kružnim poljima površine 78 ha pomoću okretne rampe sa mlaznicama za navodnjavanje, poznatim kao centralni pivot. Za smanjenje isparavanja i čuvanje vode od delovanja ekstremnih pustinjskih temperatura koriste se specijalni plastični polituneli.

Deo pustinjske farme (Foto: Screenshot Google maps)

Žitnica Jordana

Biljke se uzgajaju u održivom poljoprivrednom sistemu posebnim tehnikama i metodama navodnjavanja koje su koristili stari Egipćani i Nabatejci. Specijalizovana je za uzgoj povrća, žitarica i stočne hrane.

Peščano zemljište je u ovom slučaju idealno za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura, a dolina se smatra žitnicom Jordana. Prepoznatljivi su po svojim patlidžanima, krompiru, kupusu, paradajzu, bundevama, smokvama, vinovoj lozi, naru i drugom.

U videu pogledajte kako izgleda navodnjavanje Rum farme: 


Tagovi

Jordan Farma u pustinji Poljoprivreda u pustinji Žitnica Jordana Central pivot Navodnjavanje u pustinji Rum farma Vadi Rum


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?