Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od grada
  • 20.05.2015. 13:00

Odbrana od grada - gorući problem poljoprivrede

Odbrana od grada među gorućim je problemima poljoprivrede, zbog čega je ministarka poljoprivrede inicirala što skorije donošenje Zakona o gradu.

  • 117
  • 8
  • 0

Ministaraka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković najavila je pomoć malinarima koji su zbog nedavnog grada pretpeli velike štete.

Potreban Zakon o gradu

Gostujući u Dnevniku RTS-a, istaknula je da Ministarstvo čini sve što je u njihovoj moći, kako bi pomogli malom poljoprivredniku i zaštitili domaću proizvodnju. Dodatno je istakla da je odbrana od grada među gorućim problemima poljoprivrede, zbog čega je inicirala što skorije donošenje Zakona o gradu ali i uputila apel lokalnim samoupravama da daju maksimalan doprinos u skladu sa svojim mogućnostima da sistem funkcioniše što bolje.

Osnovana Radna grupa za stručnu pomoć

Radna grupa koju čine stručnjaci iz Ministarstva, ali i iz oblasti malinarstva, oformljena je, a zadatak im je obići parcele koje su pogođene gradom, kako bi se malinari uz stručnu pomoć što pre oporavili. Ministarka je tom prilikom podsetila i na važnost osiguranja useva jer je to u ovom ovom momentu najbolji i najsigurniji način zaštite, tim više što država regresira premiju osiguranja u iznosu od 40 odsto.

"Izuzetno je važno, i svesni smo toga, da je neophodno da se uspostavi dobar odnos između osiguravajućih kuća i proizvođača, da se uspostavi odnos poverenja, jer tamo gde je odnos poverenja uspostavljen, ljudi nemaju problem", zaključila je ministarka i napomenula da u EU, gde su poljoprivrednici mnogo jači i stabilniji, osigurane poljoprivredne površine iznose 80 odsto.

Problemi i u sektoru stočarstva

Kako prenosi portal blic.rs, ministarka je jučer komentarisala i predlog opozicije da Vlada Srbije treba da zaštiti mlekare i da hitno donese meru zabrane uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU. Smatra da je licemerno da oni koji su potpisali SSP, sada pozivaju na njegovo nepoštovanje. Podsetila je da su u sektoru stočastva i mlekarstva preduzete razne mere zaštite, a kao primer ministarka je navela zaštićene premije za mleko, povećanje izdvajanja po grlu po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara, uvedene zaštitne mere za uvoz mlečnih proizvoda, a sve u svrhu što bolje zaštite proizvođača. Za rešavanje problema koji su nastali kao direktna psoledica potpisanog SSP-a, prema rečima ministarke, Vlada Srbije je izvojila gotovo milijardu dinara.


Tagovi

Zakon o gradu Odbrana od grada Osiguranje useva Radna grupa Stručna pomoć Malinari Štete Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivrednici

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)