Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 12.09.2023. 09:00

Odluka Operativnog štaba: Sprečiti pojavu AKS-a na velikim farmama

U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost, a radiće se na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 548
  • 30
  • 0

U Vladi Republike Srbije juče (11.9.) održana je sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) na kome su predstavnici svih relevantnih instutucija diskutovali o aktuelnoj situaciji na terenu, sumirali preduzete mere i dogovorili naredne korake u borbi protiv ove zarazne bolesti, istaknuto je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Učesnici sednice kojom je predsedavala ministarka Jelena Tanasković, zaključeno da će u narednom periodu prioritet biti sprečavanje pojave novih slučajeva AKS na velikim farmama. U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost, a radiće se na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze.

Eutanazija skoro 47.000 svinja

Na sastanku su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada na ukupno 2.255  gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Pirotski, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 4.238 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 6.086 uginulih svinja.

AKS: Cilj je da ne dođe do pojave bolesti u industrijskom svinjarstvu

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 46.938 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

U svrhu klanja za sopstvene potrebe do sada je na 2.415 gazdinstva zaklano 6.001 svinja, a broj gazdinstava sa kojih su svinje upućene na klanje u klanicu je 222 gde je zaklano 30.608 svinja. Ukupno je zaklano 36.609 svinja.

Kontrola na manifestacijama

Takođe će biti nastavljena pojačana kontrola prometa, a svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni će posvetiti posebnu pažnju.

Biće neophodno da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja manifestacije prijave istu, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će, kao i do sada strogo kontrolisati meso koje se prodaje, i biće prisutna na licu mesta svakodnevno - od prvog do poslednjeg dana događaja.


Tagovi

AKS Jelena Tanasković Eutanazija Manifestacije Operativni štab Zarazne bolesti Odluka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija širi površine za uzgoj poljoprivrednih kultura. Ukupna površina posejanih jarih i ozimih useva će u 2024. godini dosegnuti 84,5 miliona ha, što će premašiti brojku iz prethodne godine za 300.000 ha. Od toga je 20 miliona ha pod ozimi... Više [+]