Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 19.04.2023. 15:00

Odobren novi zakon o krčenju šuma - šta to znači za preduzeća, a šta za potrošače?

Nova uredba obavezuje kompanije da obezbede da proizvodi koje prodaju u EU ne dovode do krčenja i propadanja šuma.

Foto: Depositphotos/alexandrelaprise/Eivaisla
  • 124
  • 30
  • 0

Evropski parlament odobrio je danas važan zakon o krčenju šuma kojim se zabranjuje uvoz kafe, govedine, soje i drugih roba u EU ako su povezani s uništavanjem svetskih šuma. 

Kako bi se suzbile klimatske promene i gubitak biodiverziteta, nova regulativa obavezuje preduzeća da obezbede da proizvodi koje prodaju u EU ne dovode do krčenja šuma i njihovog propadanja, stoji u saopštenju. 

Iako neće biti zabranjen uvoz određene robe ili iz određene države, preduzeća će smeti da prodaju proizvode na tržištu EU-a samo ako dobavljač proizvoda izda takozvani "duo diligence", kojim potvrđuje da proizvod ne potiče s iskrčenog zemljišta i nije uzrokovao propadanje, uključujući nezamenjive primarne šume (na koje čovek nikada nije uticao, op.a.), i to posle 31. decembra 2020.

Na zahtev Parlamenta, preduzeća će morati takođe da potvrde da ti proizvodi ispunjavaju zahteve relevantnog zakonodavstva u zemlji proizvodnje, uključujući onog o ljudskim pravima i da su se poštovala prava autohtonih naroda.

Obuhvaćeni proizvodi

Kao u izvornom predlogu Komisije, novom uredbom obuhvaćeni su goveda, kakao, kafa, palmino ulje, soja i drvo, uključujući proizvode koji ih sadrže, njima su hranjeni ili su od njih napravljeni (kao što su koža, čokolada i nameštaj). Tokom pregovora predstavnici su uspeli na taj popis da dodaju i kaučuk, ugalj, proizvode od štampanog papira i neke derivate palminog ulja.

Parlament je obezbedio i širu definiciju propadanja šuma, koja sad uključuje prenamenu primarnih ili onih koje se prirodno obnavljaju u plantažne ili drugo pošumljeno zemljište.

Krčenje utiče na klimatske promene i biodiverzitet (Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru)

Provera satelitima, DNK analizom

U roku od 18 meseci od stupanja uredbe na snagu, Komisija će na temelju objektivne i transparentne procene da odredi nivo rizika zemalja ili njihovih delova, pojašnjavaju u saopštenju. Proizvodi iz zemalja niskog rizika podlegaće pojednostavnjenom postupku "duo diligence". Procenat privrednih subjekata obuhvaćenih proverama odgovaraće nivou rizika pojedine zemlje: devet odsto za zemlje visokog, tri odsto srednjeg i jedan odsto za zemlje niskog rizika.

Nadležna tela EU-a imaće pristup relevantnim informacijama koje su dostavila preduzeća (npr. geolokacijskim koordinatama) i sprovoditi provere pomoću alata za satelitsko praćenje i analize DNK kako bi utvrdila odakle proizvodi potiču.

Najviša kazna za prekršaj, za privredni subjekat ili trgovca uhvaćenog u prekršaju mora da bude najmanje četiri odsto njihovog ukupnog godišnjeg prometa u EU-u. 

Čokolada umrljana pepelom 

"Do danas su police naših supermarketa često bile pune proizvoda umrljanih pepelom spaljenih prašuma i nepovratno uništenih ekosistema koji ugrožavaju egzistenciju autohtonih naroda. Potrošači toga prečesto nisu bili svesni", nakon glasanja je izjavio euparlamentarac Kristof Hansen (EPP, Luksemburg) kojem je laknulo što će sada, kada evropski potrošači zagrizu čokoladu ili popiju kafu, moći da budu sigurni da više neće nesvesno biti saučesnici u krčenju. 

Član Evropskog parlamenta Kristof Hansen (Foto: C.Hansen)

"Nova uredba nije samo ključna za borbu protiv klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, nego će ukloniti i prepreku koja nam onemogućuje da produbimo trgovinske odnose sa zemljama koje dele naše vrednosti i ambicije u oblasti životne sredine", poručio je Hansen. 

Sledeći korak je da Savet formalno odobri tekst, koji će zatim biti objavljen u Službenom listu Evropske unije i 20 dana posle stupiti na snagu.


Tagovi

Krčenje šuma Zakon Deforestacija Ljudska prava Proizvodi Govedina Čokolada Evropski parlament Kristof Hansen Kafa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.