AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Održan skup posvećen opstanku gazdinstava

Održan skup posvećen opstanku gazdinstava

Opstanak poljoprivrednika

Održan skup posvećen opstanku gazdinstava

Datum: 24.08.2016. 08:00

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

U selu Grabovica, u opštini Kladovo, prošle sedmice, otvorena je zemljoradnička zadruga i održan je skup posvećen opstanku porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Bečka organizacija "Slovenska unija" u saradnji sa Nacionalnom zadrugom "SPAS" - Sabor proizvođača agroprivrede Srbije, iz Kraljeva, u Grabovici kod Kladova otvorila je poljoprivrednu zadrugu sa ciljem da se pomogne poljoprivrednicima i tom prlikom organizovala stručni skup sa temom "Briga sa opstanak porodičnih poljoprivrednih gazdinstava".

Otvaranju zadruge i stručnom skupu prisustvovali su: predsednik bečke organizacije "Slovenska unija" Stevan Raducić, predsednik Upravnog odbora SPAS-a iz Kraljeva Zoran Milićević i Jan Husarik, zamenik predsednika Opštine Kovačica i predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika "Paor" koja okuplja poljoprivrednike iz 50-tak naselja tog dela Vojvodine.

Zaustaviti propadanje malih poljoprivrednih gazdinstava

Zadruga će poljoprivrednicima omogućiti da udruže rad i sredstva, kao i bolju pregovaračku poziciju i plasman proizvoda na tržište u Srbiji i inostranstvu. U praksi se pokazalo da su zadruge najbolji oblik brzog zapošljavanja i uključivanja grupa sa lošijim položajem u društvu.

"Prošle sedmice, zvanično je otvorena Poljoprivredna zadruga u selu Grabovica, u opštini Kladovo, uz pomoć Nacionalne zadruge "SPAS" - Sabor proizvođaca agroprivrede Srbije iz Kraljeva. Mi ćemo raditi po njihovom primeru primenjujući njihova dragocena iskustva na udruživanju poljoprivrednika, paora u nadi da ćemo i sami krenuti tim putem. Otvaranjem ove zadruge želimo da pokažemo da postoji snaga i pozitivna energija u opštinama Kladovo i Negotin, Timočkoj krajini i istočnoj Srbiji. Želimo da vratimo omladinu na imanja njihovih očeva i dedova da ih svim srcem obrađuju” izjavio je predsednik organizacije "Slovenska unija" Stevan Raducić.

Zadruga će otvoriti otkupna mesta

Glavni cilj otvaranja zadruge je omogućavanje poljoprivrednim proizvođačima da na otkupnim mestima, koja će otvarati zadruga iz Grabovice, prodaju svoje poljoprivredne proizvode biljnog porekla. "Našoj organizaciji za pomoć u pronalaženju načina plasmana poljoprivrednih proizvoda obraćali su se proizvođači iz Petrovca na Mlavi i poljoprivrednici sa teritorije grada Niša. Prvi korak koji ćemo preduzeti biće otvaranje otkupnih mesta na nivou opština i gradova. Tako će poljoprivrednicima biti pružena šansa da sami izaberu otkupljivača prilikom prodaje svojih proizvoda", istakao je Raducić.

Treba da prežive porodična poljoprivredna gazdinstva

Zamenik predsednika opštine Kovačica i predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika "Paor", Jan Husarik, na ovom skupu je govorio o iskustvima banatskih paora i značaju udruživanja.

"Ono što je važno za poljoprivredu, u opštini Kladovo, ali i u čitavoj Srbiji jeste jedinstvo poljoprivrednika. Upravo velika sreća je to što se na jednom mestu okupio veliki broj predstavnika poljoprivrednih proizvođača (malinara, proizvođača svinja, mleka, ratara), dakle svih onih koji direktno žive od poljoprivrede. Moramo da se usaglasimo, a imamo i podršku vlasti. Jedina mogućnost da porodično poljoprivredno gazdinstvo preživi i opstane u našoj zemlji je udruživanje poljoprivrednika. Ima vrlo mnogo elemenata za osnivanje zadruga, mada to posmatramo na malo drugačiji način"- zaključio je Husarik.

Foto: Stevan Raducić

Broj pregleda članka: 1368; Uspešnost članka: 307.4

Tagovi: Poljoprivredna gazdinstva, Jan Husarik, Istočna Srbija, Kladovo, Stevan Raducić, Paor, Otvaranje zadruge, SPAS, Grabovica, Timočka krajina

Ključne reči članka: odrzan, skup, posvecen, opstanku, gazdinstava, poljoprivrednika, zadruge, zadruga, poljoprivrednih, slovenska, kladovo, raducić, gazdinstava, unija, husarik, slovenska unija, banatske asocijacije poljoprivrednika, predsednik banatske asocijacije, predsednika opštine kovačica, zamenik predsednika opštine