Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambasada Holandije
  • 13.05.2019. 14:00

Održiva poljoprivreda i ekonomija moguće uz usvajanje novih znanja i poštovanje tradicije

Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja, rekao je Gert Kits Nieuvenkamp, ataše za poljoprivredu u Ambasadi Holandije, učestvujući na seminaru na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Foto: Slađana Aničić
  • 167
  • 7
  • 0

Gert Kits Nieuvenkamp je na seminaru "Cirkularna ekonomija i cirkularna poljoprivreda: Održiva poljoprivredna proizvodnja na zapadnom Balkanu" rekao da je za holadnskog ministra poljoprivredna cirkularna ekonomija veoma bitna, jer bez nje nema održivosti.  

"To je prioritet za holandsku vladu i zbog toga smo i organizovali seminar kako bi preneli značaj ove teme svima. Naravno da želimo čuti i druga iskustva i iz njih naučiti nešto novo. Smatramo da je značajno investirati u nove tehnologije i kada to govorimo, mislimo na nova znanja i nove tehnololgije i to je za nas pritoritet", rekao je Gert Kits Nieuvenkamp (Geert Kits Nieuwenkamp), ataše za poljoprivredu u Ambasadi Holandije.

Seminar je organizovala Amabasada Kraljevine Holandije, a povodom Poljoprivrednog sajma koji se u Novom Sadu održava od 11. do 17 maja.  

Holandija druga zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda

On je napomenuo tom prilikom da je Holandija druga zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, odmah iza Amerike. Agro sektor u ovoj kraljevini, kao jedan od najjačih i najinovativnijih na celom svetu, godišnje prosečno od izvoza povrća, voća, cveća, mesa i mlečnih proizvoda ostvare prihod više od 80 milijardi evra. Uz to, poljoprivredni proizvodi u Holandiji čine tek 9 odsto BDP-a. 

"Da bi cirkularna ekonomija i poljoprivreda bile održive potrebno je investirati u nove tehnologije, odnosno u nova znanja", rekao je Gert Kits Nieuvenkamp, 

Ono što njega interesuje je uspostavljanje trgovinske saradnje između zemalja. Na pitanje novinara da li je moguća održiva poljoprivredna proizvodnja u Srbiji on je rekao da je to pitanje veoma teško, ali da je moguća, uz to da se moraju uzeti u obzir i različitosti država.

Poljoprivrednik mora voditi računa i o zemljištu 

"Svi regioni su različiti i dosta toga zavisi od vrste zemljišta od vrste biznisa, ekonomije i poljoprivrede koju imamo. Od svega toga zavisi cirkularna poljoprivreda," kazao je Gert Kits Nieuvenkamp.

To u praksi zapravo znači da bi jedan farmer pored toga što ostvaruje zaradu od poljoprivede i što o tome vodi računa, morao brinuti i o zemljištu kako bi se ono moglo ponovo koristiti. Dakle potrebno je zadovoljiti sve parametre koji su usko naslonjeni na poljoprivredu, ali razmišljati i o očuvanju okoline. 

2014. godina posvećena malim poljoprivrednicima 

Karolina Star (Carolina Star) ispred Regionalne FAO kancelarija iz Budimpešte, je napomenula da je 2014. godina bila posvećena porodičnim gazdinstvima, te da su održani razni simpozijumi i da je formiran poseban vodič.

"Posebno nam je značajno deljenje tradicionalnih i naučnih znanja, njihovo kombinovanje i spajanje, a kako bi smo imali održivu poljoprivredu. Veoma je bitno održati tradicionalne sorte, ali i sve one bitne faktore koji su u vezi sa poljoprivredom", kazala je Star 

Ne sme se zanemarivati glas poljoprivrednika 

Navela je i primer iz Bosne i Hercegovine koji se tiče malih farmi. Naime uz pomoć donatora iz Mađarske poboljšana je proizvodnja u sektoru mlekarstva. 

"Uspeli smo olakšati saradnju na lokalnom i centralnom nivou. Postoje želje da se poveća izvoz, a mali proizvođači ne razmišljaju na taj način.

Napomenula je da se ne sme zanemarivati glas poljoprivrednika i da je bitno čuti njihova iskustva, te kroz razmenu informacija uočiti nedostatke. 

"Kada je reč o Balkanu pokušavamo da potpomognemo dijalog. Radimo i pregograničnu saradnju, razne obuke, okupljanje različitih zainteresovanih strana i slično" kazala je ona. 


Tagovi

Ambasda Holandije FAO Srbija Poljoprivrednik Holandija Gert Kits Nieuvenkamp Karolina Star


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.