Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oduzimanje zemljišta
  • 05.09.2021. 18:00
  • Holandija

Oduzimanje poljoprivrednog zemljišta zarad očuvanja prirode u Holandiji

Holandsko udruženje poljoprivrednika kritikuje ovakav predlog. Smatraju da bi eksproprijacija mogla da traje decenijama i jako skupo koštala holandsku vladu. 

Foto: Depositphotos/sara_winter
  • 263
  • 47
  • 0

Kako bi smanjili emisije azotnih jedinjenja vlada Holandije planira eksproprijacijom da otkupi zemlju od poljoprivrednika. Reč je o administrativnoj proceduri kojom organ vlasti oduzima imovinu od vlasnika (najčešće privatnog) uz odgovarajuću naknadu, radi nekog javnog interesa.

Prema holandskom zakonu postoji mogućnost da država preuzme zemljište te na njemu zaustavi poljoprivrednu proizvodnju. Ali, kako piše nrc, reč je o politički osetljivom modelu i državu bi mogla da košta dve do tri milijarde evra.

Kako je do ovoga došlo? Još je 2019. godine najviši holandski sud doneo odluku prema kojoj je pogrešno izračunata emisija gasova koji zagađuju životnu sredinu. Na vrhu zagađivača uz poljoprivredu je i građevinarstvo. Već je tada zaustavljeno stotine građevinskih projekata, a osim toga, postavljena su i nova ograničenja brzine na auto-putevima na 100 km/ha tokom dana. Te su jeseni u znak protesta holandski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice širom zemlje.

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Iako je država poljoprivrednicima namenila određenu naknadu za prestanak bavljenja poljoprivredom, do sada se na taj korak odlučilo 280 uzgajivača svinja umesto očekivanih 500. Za ostale sektore još uvek nema informacija. 

Holandsko udruženje poljoprivrednika (LTO) kritikuje ovakve predloge jer opisujući ih kontradiktornim jer smatraju kako će stvoriti otpor među tom populacijom. Smatraju da bi eksproprijacija mogla da traja decenijama i jako skupo koštala holandsku vladu. 

"Eksproprijacija utiče na porodičnu imovinu. Poljoprivrednici se osećaju loše ako im se oduzme njihova zemlja", rekao je predsednik LTO-a Sjak van der Tak za nrc.

Novi zakon o azotu na snazi ​​je od 1. jula, a propisuje da se do 2030. polovina prirodne sredine "osetljive na azot" mora oporaviti. Pet godina kasnije, unos bi se trebalo smanjiti za gotovo tri četvrtine u odnosu na 2019. godinu.

Smatra se kako bi eksproprijacija poljoprivrednog zemljišta mogla rešiti probleme sa azotom i pre 2025.


Tagovi

Sjak van der Tak Eksproprijacija Oduzimanje zemljišta Poljoprivreda zagađivač Zagađenje azotom


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.