• Protest u Holandiji
  • 17.10.2019. 14:30
  • Hag

Protest holandskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažovana i vojska

Holandski poljoprivrednici ponovo su vozili svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljenika i azota.

Foto: Flickr/Hans Splinter
  • 396
  • 20
  • 0

Holandski poljoprivrednici drugi put ovog meseca vozili su juče svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak protesta zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljenika i azota.

Stotine vozača na traktorima okupilo se u gradu De Bilt, nedaleko od sedišta Nacionanog instituta za javno zdravlje i okolinu, koji je odgovoran za merenje emisija azota. Učesnici protesta su iz De Bilta otišli traktorima u Hag, gde je vojska pomagala policiji u postavljanju blokada na putevima koji vode u centralni deo grada. Fotografije sa samog protesta objavljivane su i na različitim Fejsbuk stranicama:

Poljoprivrednici kako prenose holandski mediji optužuju Institut za netačno računanje nivoa azota, u vreme kada Vlada Holandije pokušava da ispuni evropske regulative o emisijama. Jedna od mera je dobrovoljni otkup farmi.

Ovo je drugi veliki protest poljoprivrednika u Holandiji ovog meseca. Podsećamo početkom oktobra, prvi put su ogorčeni poljoprivrednici već ujutro izazvali haos u saobraćaju, stvorivši kolonu dugu 1.136 kilometara zbog čega su mnogi kasnili na posao. Kako bi stigli do mesta protesta, mnogi vozači traktora su rušili i ograde zbog čega su tri osobe uhapšene. 

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali Hag, traktorima stvorili kolonu dužu od 1.100 km!

Prema izveštaju svetskih medija, gradonačelnica Haga Paulin Krike (Pauline Krikke), tada je upozorila na "nesigurnu situaciju", ali i da većih problema nije bilo. Više desetina traktora bilo je parkirano i na plaži Ševeningen (Scheveningen), a njihovi su se vlasnici pridružili protestu. 

Foto: Servis Flickr licenca CC

Kako je izgledalo kada su juče poljoprivrednici stigli u Hag, pogledajte u videu ispod:


Tagovi

Protest Holandija Farmeri Traktori Hag Vojska Paulin Krike


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.