Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada Srbije
  • 02.12.2022. 10:30

Ograničene cene namirnica, pelet ipak može u izvoz

Na sednici je izmenjena Odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz evrodizela EN 590, dok je Vlada Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 84
  • 14
  • 0

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 u iznosu od 84,7 dinara po kilogramu, prenosi Privredna komora Srbije.

Vlada je izmenjenom Uredbom ograničila cene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet derivatima nafte, odlučeno je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju, kako bi se teret krize što ravnomernije rasporedio na sve učesnike na tržištu.

Na sednici je izmenjena Odluka kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz evrodizela EN 590, dok je Vlada Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

"Ova odluka Vlade Srbije doneta je u pravo vreme, u trenutku kada su se potrošači snabdeli potrebnim količinama svih vrsta ogreva pa i peleta i kada se javljaju određeni viškovi i zalihe kod proizvođača. Pelet se i dalje traži u Evropi i zemljama u regionu, cene su više, a odobrene količine za izvoz neće ugroziti snabdevenost srpskog tržišta ovim energentom", ističe sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS Ljubinko Savić.

Novac od izvoza biće usmeren na podmirivanje već nagomilanih troškova, isplatu dobavljačima sirovine, plaćanje energenata i plate zaposlenima. Ova mera pozitivno će imati efekte i na ino kupce, partnere u inostranstvu koji su strpljivo čekali otvaranje, dodaje Savić.


Tagovi

Ograničene cene Cena šećera Cena brašna Cena ulja Izvoz peleta Cena nafte Vlada Srbije Uredba Ljubinko Savić Privredna komora Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...