Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada Srbije
  • 02.11.2022. 09:00

Ograničene cene šećera, peleta, nafte, produžena zabrana izvoza mleka

Prema utvrđenim maloprodajnim cenama do petka će evro dizel koštati 222 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 će se prodavati litar za 178 dinara.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 376
  • 94
  • 0

Uredbom Vlade Srbije produžena su ograničenja cena pojedinih namirnica i energenata.

Tako, kilogram belog kristal šećera u maloprodaji ne sme koštati više od 114,99 dinara. Maksimalna proizvođačka cena istog šećera u pakovanjima od kilogram, pet i 10, ne sme prelaziti 95 dinara po kilogramu, navodi Tanjug.

Produžena je i privremena zabrana izvoza mleka i proizvoda od mleka do 30. novembra, a izuzetak je izvoz u Severnu Makedoniju i Albaniju. U Službenom glasniku je objavljeno da se zabrana izvoza odnosi na više vrsta mleka, kao i maslac u ambalaži preko jednog kilograma.

Cene struje i gasa će morati da se uvećavaju, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da će to uvećanje biti uslovljeno rastom plata i penzija, prenosi FoNet. Prema njenim rečima, cena struje u Srbiji u ovom trenuku je najniža u Evropi za domaćinstva, a za industriju je najniža u Bosni i Hercegovini. 

Takođe, Vlada Srbije produžila je i važenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta sa 90, na 180 dana. Početkom avgusta utvrđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta opisanog u Uredbi ne sme da pređe 38.000 dinara.

Nerentabilne manje benzinske stanice

Uredbom je produženo i ograničenje visine cena derivata nafte do 30. novembra. U izmenama Uredbe, objavljenim u Službenom glasniku, navodi se i da će nadležno ministarstvo ubuduće biti Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Prema utvrđenim maloprodajnim cenama do petka će evro dizel koštati 222 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 će se prodavati litar za 178 dinara.

Međutim, kako dalje Tanjug izveštava, mali distributeri u Srbiji apeluju na državu da ukinu ograničenje cene goriva, ne da bi, kako kažu, profitirali, već da bi mogli da pokriju troškove poslovanja i obezbede redovnu nabavku derivata. Statistički podaci ukazuju na to da nema većih oscilacija u broju privatnih benzinskih stanica, dok sa terena, kako navodi Energija Balkana, stižu informacije o zatvaranju ovih maloprodajnih objekata zbog nerentabilnosti poslovanja.


Tagovi

Cena belog šećera Cena nafte Zabrana izvoza mleka Cena peleta Ministarstvo trgovine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao