Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište drveta
  • 28.09.2022. 18:00

Ogrevno drvo i pelet sve skuplji - u Evropi se boje nestašice?

Sve veći broj Evropljanja prelazi na grejanje na drvo i pelet. Cene su porasle zbog velike potražnje i straha od poskupljenja drugih energenata, a zima stiže.

Foto: Depositphotos/jarin13
  • 203
  • 107
  • 0

Ogrevno drvo dostiže rekordno visoke cene. Evropa se okreće ovom, za mnoge alternativnom energentu kako bi nadoknadila gubitak prirodnog gasa iz Rusije i smanjila rastuće troškove.

Sukob u Ukrajini je napravio potres na globalnom energetskom tržištu. Cene su, piše Business Insider, više za 1.000 odsto u odnosu na vreme pre ukrajinske krize, što je uticalo i na one za ogrevno drvo. Ovih dana posebno zabrinjava vest o curenju ruskog gasa na Severnom toku i Severnom toku 2. 

Analitičari predviđaju porast siromaštva i državnog duga u kombinaciji sa daljim negativnim posledicama na životnu sredinu. Stoga Evropska unija nastoji da osigura zalihe energije i obećava kontinuiranu pomoć kako bi nadoknadila nagli rast potrošačkih troškova.

U Francuskoj nestašica 

Nestašica, ali i strah od rasta za cene drugih energenata se intenzivira u Francuskoj, izveštava Connexion. Dobavljači kažu da primaju i do 100 poziva dnevno, a cene su skočile za 20 odsto od juna zbog velike potražnje. Strahuje se da neće biti dovoljno za sve.

Porastao je i broj domaćinstava koja se greju na ovaj način. U svom izveštaju za 2019. drvna grupa CNDB je navela da postoji između 7,5 i osam miliona domaćinstava koji imaju instaliran izvor grejanja na ogrevno drvo i pelet.

Grejanje na drvo i pelet se sve više koristi (Foto: Depositphotos/tchara)

U 2022. godini državna energetska agencija ADEME saopštila je da vlada ima za cilj da 9,5 miliona domaćinstava koristi energiju na drva do 2023. godine i 11,3 miliona do 2028. godine.

Gerard Felous, direktor kompanije Quality-bûches, izjavio je da su se cene peleta utrostručile u poslednjih šest meseci, a sirovog drveta porasle za 20 odsto. Potražnja je počela još u julu.

Za kubni metar 65 evra

"Nema više nigde zaliha, čuvam svoje zalihe za verne kupce i nadam se da ću izdržati do kraja zime", rekao je Patrik Helb, prodavač u Moselu. Istakao je da se metar kubni prodavao za 55 do 57 evra, a sada je cena 60 do 65 evra.

Od 1. septembra na snagu stupa promena zakona koja zahteva od prodavaca da klijentima ponude informacije o gorivosti, dužini, količini i vlažnosti. Od septembra 2023. trupci manji od dva metra smeju biti samo od suvog drveta.

Očekuje se da će ove promene uzrokovati dodatnu nestašicu u budućnosti, s obzirom na to da je potrebno između 18 i 24 meseca da se trupci potpuno osuše i budu spremni da se prodaju za ogrev.


Tagovi

Pelet Ogrevno drvo Cena drveta Cena grejanja Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako je otoplilo, prvi vesnici proleća već se bude. Lesne padine SRP "Doline kod Padine" su se zabelele, ali ne od snega već od malene vrste iz porodice kupusa. Draba verna obrasta veći deo doline i se javljaju odmah na početku vegetacionog... Više [+]