Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeolit
  • 22.06.2015. 14:00

Ohrabriti proizvođače zeolita!

Grupacija zeolita poziva firme koje se bave proizvodnjom i distribucijom zeolita i drugih nemetalnih sirovina na zajedničke aktivnosti u cilju povećanja proizvodnje

  • 280
  • 136
  • 0

Članovi Grupacije zeolita, koja radi u okviru Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS na nedavnom su sastanku konstatovali kako u Srbiji postoje prirodni resursi za proizvodnju zeolita, ali obim te proizvodnje nije zadovoljavajuć.

Trenutno se zeolit najvećim delom iskopava u južnoj Srbiji u selu Irig kod Brusa.

Zeoliti u poljoprivredi

Podsetimo, zeoliti su minerali vulkanskog porekla koji se koriste u poljoprivredi, kao dodatak u ishrani životinja i biljaka, ali i kao suplementi za humanu medicinu i za rešavanje ekoloških problema. Zeolit je novitet u ishrani bilja, a široko je primenjiv u poljoprivredi zahvaljujući svojim fizičkim osobinama da apsorbuje vodu i postepeno je otpušta zajedno sa hranljivim materijama.

Sastanak Grupacije zeolita

U stočarstvu pak zeolit poboljšava opšte zdravstveno stanje, smanjuje smrtnost životinja, ali i bolesti koje izazivaju dijareu te doslovce smanjuje potrebu za lekovima. Stoga je poticenje njegove proizvodnje od velikog interesa za mnoge vrste industrije.

Podrška proizvođačima

Grupacija zeolita formulisaće mere podrške koju će preko Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala, pružiti Privredna komora Srbije, sa ciljem poticanja i pružanja podrške sadašnjim i budućim proizvođačima zeolita. Trenutno je u proceduri i izrada novog pravilnika o primeni zeolita u poljoprivredi.

Kako bi ojačale poziciju i proširile uticaj zajedničkim delovanjem, članice Grupacija zeolita pozvaće i firme koje se bave proizvodnjom i distribucijom nemetalinih mineralinih sirovina da se pridruže.


Tagovi

Zeolit Grupacija zeolita Srbija Minerali vulkanskog porekla Ishrana bilja Udruženje za hemijsku Gumarsku industriju i industriju nemetala Zeoliti u poljoprivredi


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.