Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 15.03.2016. 09:00

Oko 6.000 hektara zemljišta poplavljeno

U Srbiji je poplavljeno oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

  • 175
  • 7
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila da je oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno u Srbiji. Ona je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije poručila da su poplavljene površine možda i veće i da će se tačni podaci znati uskoro, jer komisije i lokalni štabovi izlaze na teren.

Ministarka je navela da u Arilju 80 odsto poplavljenih površina čine malinjaci, dok je u Lučanima najveća šteta od bujica koje su nanele mehaničke nanose (pesak, šljunak) na zemljište i da je tu sada glavni zadatak da se to zemljište rekultivira. "Pošto nema opasnosti od hemijskih materijala, to će moći da se brzo očisti i zemljište privede nameni", istakla je ministarka.

Šteta je manja jer setva nije uzela zamah

Prema njenim rečima, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj banji poplavljene površine uglavnom su bile pod žitom, od kojih je oko 40 odsto bilo pod pšenicom, deset odsto pod krmnim biljem, a 50 odsto su oranične površine pripremljene za prolećnu setvu. "To je dobro i zato je šteta manja, jer setva nije uzela zamah. Komisija će uraditi procenu i pomoći će se poljoprivrednicima da zemljište ponovo privedu nameni", dodala je.

Najmanje štete u stočarstvu

Štete od poplava najmanje su u stočarstvu, jer su životinje evakuisane na vreme i uglavnom je živina bila najugroženija. U Srbiji je registrovano 1.500 bujičnih tokova koji predstavljaju najveću opasnost kada su poplave u pitanju. Poplave koje su se sada desile u Srbiji manjeg su obima od onih 2014. godine i procenjuje se da štete neće biti ni izbliza onakve kakve su se u prvom momentu činile, a da je najvažnije to što nema ljudskih žrtava.

Dosta je urađeno na zaštiti od poplave, ali treba još

"Srbijavode i Beogradvode u 2015. godini izvele su radove u 82 grada na 302 lokacije i na to je utrošeno 3,1 milijarda dinara", rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da su pripremljeni projekti za zaštitni sistem na nekoliko lokacija za šta je iz budžeta obezbeđeno 16 miliona evra, a da se od fondova Evropske unije očekuju sredstva za projekte koji su u pripremi. "Dosta se uradilo, treba još. Imamo planove, lokalne samouprave žele da sarađuju sa nama, a i privrednici koji su pretrpeli ogromnu štetu i oni hoće u integrisani sistem zaštite od poplava", poručila je ministarka. Prema njenim rečima u proteklih godinu i po dana pomoć poljoprivrednicima koji su bili ugroženi poplavama iznosila je osam miliona evra, a u toku je realizacija jednog projekta pomoći od 1,5 miliona evra.

Problemi oko poplava sistemski su i nastali mnogo ranije

Savetnik premijera Srbije za agrar Dragan Glamočić izjavio je da su problemi koji se dešavaju oko poplava sistemski i da su nastali mnogo ranije, naglašavajući da je Zakon o vodama koji je donet 2010. narušio vodoprivredni sistem zemlje. "Do 2010. vodni doprinosi uplaćivani su i jednako plasirani vodoprivrednim preduzećima na celoj teritoriji Srbije, ali od 2010. ti doprinosi su predstavljani kao prihod budžeta i osim Voda Vojvodine, ostala vodoprivredna preduzeća nisu dobijala svoj deo", kazao je Glamočić i dodao da zbog toga sada postoji situacija da se u pokrajni hvale kako se samo tamo dižu nasipi. "Sistem je narušen 2010. i sada mora da se ispravi, ali to ne može za kratko vreme. Nema razloga ni za politizaciju", poručio je.

Na jučerašnjoj sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije rečeno je i da bi posledice poplava bile mnogo manje da neke brane nisu privatizovane, ali i da su pojedine samouprave reagovale na vreme i iskoristile iskustvo "prethodnih političkih neistomišljenika". Odbor je preporučio i da se u što kraćem roku poljoprivrednicima nadoknadi šteta koja je pričinjena u poplavama u skladu sa mogućnostima, kao i da Uprava za veterinu i zaštitu bilja i druge orgnizacije preduzmu mere za sprečavanje ugrožavanja zdravlja ljudi, životinja i biljaka, kao i da se saniraju i urede slivovi, vodotoci i kanali za odvodnjavanje da bi ubuduće štete bile što manje.

Foto:pixabay


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Dragan Glamočić Poplave Poljoprivredno zemljište Malinjaci Prolećna setva Bujični tokovi Nadoknada štete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer