Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 12.08.2020. 15:00

Oluja Derećo u SAD-u 'čupala' silose, uništila farme, a useve sravnila sa zemljom

Vetrovi brzine i do 160 kilometara na sat pogodili su Istočnu Nebrasku, Ajovu, Viskonsin i delove Ilinoisa u oluji koju je Nacionalna služba za meteorologiju klasifikovala kao "Derećo".

Foto: Flickr/Bill
  • 272
  • 11
  • 0

Oluja s orkanskim vetrovima koja je u ponedeljak pogodila američki Srednji zapad uzrokovala je ogromnu materijalnu štetu u gradovima i ruralnim područjima, a kako piše reuters više od 500.000 domova ostalo je bez struje. Snažno nevreme najviše je pogodilo poljoprivrednike koji se već suočavaju s ekstremnim vremenskim prilikama, otežanim plasmanom zbog američko-kineskog trgovinskog rata, kao i krize koju je uzrokovala pandemija virusa korona.

Vetar brzine 160 km/h rušio sve pred sobom

Vetrovi brzine i do 160 kilometara na sat pogodili su istočnu Nebrasku, Ajovu, Viskonsin i delove Ilinoisa u oluji koju je Nacionalna služba za meteorologiju klasifikovala kao "Derećo".

Reč je o kompleksu snažnih oluja sa grmljavinom, a sa udarima vetra od najmanje 93 km/h, a koji pređu udaljenost od najmanje 400 kilometara. Derećo se često, zbog štete koju nanese, naziva i kopnenim uraganom.

Prema postojećim podacima, rušio je silose, stradale su i farme u Ajovi, saveznoj državi koja je najveći nacionalni uzgajivač svinja i proizvođač kukuruza. Gubici silosa pre jeseni mogli bi tamošnje poljoprivrednike ostaviti bez prostora za skladištenje useva.

Poljoprivredne kompanije zbrajaju štete

U gradu Sidar Rapids pogoni za preradu uljarica svetskog trgovca robom "Cargill Inc" zbog nedostatka struje su zatvoreni. Fabrika za preradu kukuruza rivala "Archer Daniels Midland Co" (ADM.N) takođe ne radi zbog inspekcija koje zbrajaju štetu.

Prema meteorolozima oluja je uzrokovala veće štete nego što nastanu tokom tornada. Do ponedeljka naveče oluja se kretala na istok prema Mičigenu i Indijani.

"Ovaj vetar je sravnio kukuruz i ostale useve sa zemljom", rekao je Andru Ansorž, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Des Moinesu.

"Agriland FS Inc", poljoprivredna zadruga u Vintersetu na svom tviter profilu objavila je slike uništenih silosa i rasut kukuruz oko njih.

Zadruga Landus, jedna od najvećih kompanija za skladištenje žita u Severnoj Americi, pretrpela je štetu na tri objekta, uključujući transportnu opremu u svojoj lokaciji Bondurant u državi Ajova, kazao je izvršni direktor Mat Karstens.

"Oluja je poharala i polja na kojima se uzgaja oko 20 odsto kukuruza u Ajovi", rekao je on i dodao kako će radi toga sigurno izgubiti deo prinosa.

Kako je izgledala oluja pogledajte u videu:

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

SAD Olujno nevrijeme Derecho Šteta Silosi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.