Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opanak
  • 02.03.2019. 20:00

Opanak čuvar srpskog nacionalnog indentiteta

Opanak se kao deo narodne nošnje i folklora u srpskom narodu pominje još od najstarijih vremena. Danas je taj deo tradicionalne nošnje izgubio odevnu ulogu, ali je ostao značajan za očuvanje nacionalnog identiteta.

Foto: Biljana Nenković
  • 123
  • 4
  • 0

Prema rečima istoričara Svetozara Gačića, koje prenosi RTS, opanak se kao deo narodne nošnje i folklora u srpskom narodu pominje još u spisima vizantijskog cara Porfirogenita. Vremenom je taj deo tradicionalne nošnje izgubio ulogu u odevanju, ali ne i u očuvanju identiteta. Opanci su laka seljačka obuća, rađena od kože, koja se kaišem ili oputom privezuje uz nogu. 

Opanci spasili na hiljade života

Gačić ističe da je najbitnije pomenuti da su srpski ratnici još od perioda srednjeg veka, posebno u periodu oslobođenja srpskog naroda u borbi protiv Turaka i naročito u Prvom svetskom ratu nosili opanke koji su spasili hiljade života srpskih ratnika i srpskog stanovništva. Narodu nije samo pomoglo oružje, sablje i ostalo, pomogla ja i obuća, a samim tim je i opanak zaslužan.

Neki opanci su imali kljun, a neki ne

Svetozar Gačić naglašava da je danas očuvanje te tradicije presudno važno za očuvanje srpskog identiteta da bismo imali svest šta nas je kroz istoriju održalo. On dodaje da su u zavisnosti od kraja u kojem se opanak pravio, neki opanci imali kljun, a neki ne. Gačić objašanjava da su uglavnom, opanci sa kljunom predstavljali oznaku da je to muški opanak, dok je opanak bez kljuna označavao da su ga nosile žene


Izvori

RTS


Tagovi

Opanak Istorija Svetozar Gačić Tradicija Folklor Nacionalni identitet Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D