Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje otpadom
  • 09.04.2017. 08:00

Opasan otpad u Vojvodini nepropisno odlagan?

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela je pojedine dozvole za rad dvema firmama zbog kršenja Zakona o skladištenju i neadekvatnog odlaganja opasnog otpada. Iako predstavnici tih firmi kažu da u njihovom radu nije bilo propusta, u nadležnim institucijama tvrde da je na nepropisan način odlagane azbestne ploče, naftna isplaka i kontaminirana zemlja.

Foto: Prylarer / Pixabay
  • 1.401
  • 66
  • 0

Kada je reč o ekologiji, pažnju javnosti je ovih dana privukao slučaj dveju firmi "Eko 21" iz Bele Crkve i FCC EKO sa sedištem u Beogradu, kojima su oduzete pojedine dozvole za rad, zbog, kako je navedeno u obrazloženju nadležnih, kršenja zakona u skladištenju opasnog otpada, odnosno zbog neadekvatnog skladištenja otpada.

Kako prenose Novosti, pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine je firmi "Eko 21" oduzela dozvolu za remedijaciju, a ista inspekcijska služba je ustanovila da firma FCC EKO nema dozvole za određene poslove koje obavlja. Protiv operatera je podneta prijava za privredni prestup. Međutim, predstavnici tih kompanija tvrde suprotno.

Opasan otpad odlagan na parceli u Kikindi

Vanrednom kontrolom nadležne pokrajinske inspekcije utvrđeno je da je fiirma FCC EKO otpad, koji je uglavnom sadržao kontaminiranu zemlju, naftnu isplaku i azbestne ploče, odlagala nepropisno, odnosno bez posedovanja odgovarajuće dozvole. U toj inspekciji kažu da je ta firma napravila veliki propust odloživši opasan otpadni materijal na parceli Regionalne sanitarne deponije u Kikindi. Rešenjem inspekcije, ovoj deponiji je privremeno zabranjeno da prima i odlaže takav otpad.

Erceg: Operater nije ispoštovao čitav tehnološki postupak

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg kaže da taj sekretarijat ne može pouzdano da utvrdi odakle je stigao otrovni otpad, kao ni to koja količina ulazi na deponiju. Međutim, kako je rekao, u ovom slučaju je procenjeno da je reč oko 5.000 tona.

Erceg je istakao da je nadležna služba zabranila dalji prijem takvog materijala, jer se on ne odlaže u skladu sa dozvolom koju je izdao resorni pokrajinski sekretarijat. On tvrdi da angažovani operater nije ispoštovao čitav tehnološki postupak, odnosno iz otpada pre unošenja na kikindsku deponiju nije uklonio agresivne i opasne sastojke.

FCC EKO: Deponija u Kikindi po najvišim EU standarima

U firmi FCC EKO naglašavaju da je za odlaganje otpada izabrana kikindska deponija, jer je izolovana od štetnog uticaja na zemljište i podzemne vode, odnosno izgrađena je po najvišim evropskim standarsima. Oni napominju da firma poseduje važeće dozvole za odlaganje i tretman otpada, koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, dodavši da se o količini i vrstama tretiranog otpada vodi precizna evidencija.

Milićević: Sporna situacija zbog nameštenog tendera

Kada je reč o firmi "Eko 21" Pokrajinska inspekcija je u njihovom skladištu pronašla 107,89 tona opasnog otpada i odmah im oduzela dozvolu za remedijaciju. Vlasnik i direktor pomenute firme Ljubomir Milićević tvrdi da iza cele sporne situacije stoji namešteni tender na kojem je njegova firma prošle godine učestvovala, dodavši da mu je drago što više ne mora to da radi.

Foto: Prylarer / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ekologija Otpad Vojvodina Eko 21 FCC EKO Bela Crkva Novi Sad Beograd Pokrajinska inspekcija Zaštita životne sredine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.