Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 01.12.2017. 18:30

Opasni otpad preti i poljoprivredi

"Ako hoćemo da promovišemo poljoprivredu, prvo moramo tu zemlju da očistimo od hemikalija", rekao je Miodrag Mitrović, predsednik MITECO.

Foto: Nenad Negovanović / Miteco
  • 928
  • 36
  • 0

Srbija se suočava sa 100.000 tona opasnog otpada na gotovo 90 lokacija. Rešavanje ovog pitanja, nameće se kao prioritetno, posebno kada je reč o industrijskom otpadu, kao i istorijski opasnom otpadu.

O ovome se razgovaralo na 5. Međunarodnom MITECO Forumu posvećenom cirkularnoj ekonomiji. pod sloganom "Danas odgovorno. Sutra održivo".

"Rešenje ovog pitanja omogućilo bi ulaganja u postojeće kapacitete na ovim lokacijama, oživljavanje proizvodnje i otvaranje novih "zelenih" radih mesta", rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS.

Ne zna se koliko je zemlja kontaminirana

Koliko je zemlja kontaminira, još uvek se ne zna. Zbog toga je važno obaviti ispitivanja.

Mitrović: Opasnost za poljoprivredu

"Ako hoćemo da promovišemo poljoprivredu, još je opasnije. Prvo moramo tu zemlju da očistimo od hemikalija. Takođe, zagađenje osiromašenim uranijumom od bombardovanja je sada manje nego što je zagađenost hemikalija, koje su otišle u poplavama i različitim iscurivanjima", rekao je Miodrag Mitrović, predsednik kompanije za zbrinjavanje otpada MITECO.

4,5 milijardi dolara za 2018. godinu

Ministarstvo za zaštitu životne sredine trebalo bi u sledećoj godini da ima na raspolaganju 4,5 milijardi dinara, oko dve milijarde više nego ove godine, za rešavanje problema "istorijskog zagađenja", potom tretman otpadnih voda i aktivnosti u okviru pregovaračkog Poglavlja 27, rekao je državni sekretar u tom ministarstvu Ivan Karić. Dodao je i da bi sa radom trebalo da počne Zeleni fond, koji će biti zadužen za rešavanje ekoloških problema.

Foto: Nenad Negovanović / Miteco


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Ivan Karić Miodrag Mitrović Miroslav Miletić MITECO Opasan otpad


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.