Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansiranje
  • 27.01.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Opština Ruma za poljoprivredu izdvaja 65 miliona dinara

Sve mere iz prethodnih godina biće nastavljene i u ovoj, kaže Stevan Kovačević predsednik Skupštine opštine Ruma.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 173
  • 15
  • 0

Registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu u opštini Ruma i ove godine mogu računati na pomoć lokalne samouprave.

U opštinskom budžetu je za pomoć poljoprivredi izdvojeno blizu 65 miliona dinara, biće nastavljena praksa besplatne analize zemljišta, a u planu su i razne subvencije za poljoprivrednu delatnost. Neće izostati ni kupovina protivgradnih raketa, šljunčanje atarskih puteva kao i čišćenje kanalske mreže.

Besplatna analiza zemljišta samo je jedna od mera koja će u rumskoj opštini biti nastavljena i ove godine. Analizu će platiti lokalna samouprava iz svog budžeta, a u okviru blizu 65 miliona dinara, koliko je izdvojeno za poljoprivrednu delatnost uvršteno je još nekoliko mera podrške poljoprivrednicima.

"Što se tiče programa poljoprivrede i ruralnog razvoja u budžetu za 2022. godinu opredeljeno je nešto malo manje od 65 miliona dinara. Kada su u pitanju konkretni programi koji će se finansirati iz tih sredstava, to su oni standardni programi koja su naša poljoprivredna gazdinstva imala i u prethodnim godinama. U pitanju su troškovi analize i kontrole kvaliteta zemljišta, poslovi koji za poljoprivredna gazdinstva radi naša Poljoprivredna stručna služba, ali takođe planirana su značajna sredstva za razne oblike subvencionisanja poljoprovredne delatnosti," kaže Stevan Kovačević predsednik Skupštine opštine Ruma

Dodaje da se pre svega ovo odnosi na subvencionisanje dela kamate za kredite poljoprivrednih gazdinstava, zatim za subvencionisanje nabavke opreme i repromaterijala. Planirana su i sredstva za kupovinu protivgradnih raketa, a značajan iznos ovih sredstava od 65 miliona dinara biće opredeljen za rekonstrukciju, odnosno obnovu poljskih puteva i otresišta, kao i za  sanaciju kanalske mreže za odvodnjavanje.

Prioritet kanalska mreža

Stevan Kovačević, predsednik skupštine Opštine Ruma kaže da se u toj sremskoj opštini velika pažnja poklanja čišćenju kanala i to je mera koja se sprovodi svake godine.

Priprema atarskih puteva

Iskustvo iz 2014. godine kada su mnoge oranice bile poplavljene je čišćenje kanala svrstalo u prioritete ove lokalne samouprave.

"Mislim da je oko 10 miliona dinara planirano za poljske puteve i otresišta, a deset novih miliona i deset koje prenosimo iz prethodne godine, s obzirom na to da preduzeće koje je bilo zaduženo za izvođenje radova u ugovorenom obimu nije sklopilo ugovore sa izvođačima u 2021. Na osnovu toga nismo imali osnov za plaćanje pa smo ta sredstva preneli u 2022., i oni će biti realizovani u ovoj godini tako da praktično možemo očekivati oko 20 miliona uloženih za obnovu kanala za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta," ističe Kovačević

Revitalizovani atarski putevi čuvaju poljoprivrednu mehanizaciju

Napominje da su zbog iskustva od 2014. sa preduzećima za vodoprovredu, pre svega sa Galovicom svake godine ulaze u aranžmane zajedno sa Pokrajinskom vladom i iz opštinskog budžeta finansiraju radove na obnovi kanalizacione mreže jer je to značajno za stabilnost i sigurnost poljoprivredne proizvodnje kao i stabilnost i sigurnost ulaganja poljoprivrednika u svoja imanja i gazdinstva.

Nas sagovornik dodaje da do subvencija iz lokalnog budžeta mogu doći samo registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu. Takodje, Kovačević poziva poljoprivrednike da prate konkurse sa Pokrajinskog i republičkog nivoa, ali i one koji stižu iz Evropske unije koji će  u bliskoj biudućnosti biti najveći resurs iz kog će naši poljoprivrednici da ostvaruju subvencije i benefite za svoje poslovanje.


Tagovi

Finansiranje Ruma Stevan Kovačević Konkursi


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".