Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Atarski putevi
  • 08.10.2020. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Revitalizovani atarski putevi čuvaju poljoprivrednu mehanizaciju

Kako bi poljoprivrednici bili bezbedniji na putu do svojih njiva, opština Ruma je nastavila revitalizaciju mreže atarskih puteva. Ove godine za tu namenu izdvojeno je 32 miliona dinara, a u finansiranju učestvuje i pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 281
  • 16
  • 0

Blizu 32 miliona dinara biće izdvojeno za uređenje mreže atarskih puteva u rumskoj opštini. Radovi će se sprovesti u pet mesnih zajednica: Vitojevci, Hrtkovci, Pavlovci, Voganj i Ruma (treća MZ). 

Za poljoprivredne proizvođače u ovom sremskom mestu revitalizacija atarskih puteva je svakako lepa vest. Dobro urađen put do njiva ima velikih prednosti, jer se tako čuva poljoprivredna mehanizacija, izbegavaju kvarovi i lomovi zbog neravnih puteva. Hrtkovčanima će sada biti daleko lakše i sigurnije da prolaze kroz svoj atar.

Uređuju se i grade atarski putevi

"Govoriti o ovim putevima mislim da je suvišno, oni će dati svoje tek sad u jesenjem periodu kad nastaju svi mogući radovi poljoprivredni od kukuruza, duvana i svega ostalog. Putevi u Mesnoj zajednici Hrtkovci nisu ni sa čim zanemareni - što nam je lokalna samouprava obećala to nam i odrađuje. Opština je napravila put između ulice Nikole Tesle i grobljanske koji mnogo znači. Napravljen je put koji veže Ulicu Živojina Mišića i Svetozara Markovića, a sad i ovi atarski putevi od kojih benefit imaju svi zemljoradnici", rekla je Ana Umićević, predsednica Saveta Mesne zajednice.

Svake godine sve veća ulaganja

Podsetimo, prošle godine je šest mesnih zajednica apliciralo sa odgovarajućim projektima i dokumentacijom koja se odnosi na šljunčanje atarskih puteva, među kojima su Kraljevci, Grabovci, Voganj, Klenak, Druga i Četvrta gradska mesna zajednica u Rumi. Tada je za ovaj posao bilo opredeljeno oko 18 miliona dinara.

Dobar atarski put najvažniji je u doba jesenjih poljoprivrednih radova

Opštini Ruma je u prošloj godini opredeljeno dodatnih 10,5 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ukupna sredstva koja su lane utrošena za uređenje atarskih puteva na teritoriji ove opštine su nešto preko 28 miliona dinara sa PDV-om. Svima je jasno da obrada zemlje uz pomoć poljoprivredne mehanizacije sada iziskuje puteve koji će biti sigurni pod točkovima teških traktora ili kombajna, zato je šljunčanje ovih puteva izuzetno važno.

Meštani mnogih sela u opštini Ruma sada imaju dobro urađene atarske puteve i u taj posao se iz godine u godinu sve više ulaže.

Cilj da se zanovi kompletna mreža atarskih puteva

Ove godine biće izdvojiti najviše sredstava do sada. Obezbeđeno je blizu 32 miliona dinara od ćega je pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 13.9 miliona dinara. To samo po sebi govori o važnosti ovih puteva za ukupnu poljoprivredu.

Tehnologija izrade atarskih puteva je unapređenja

"Ove godine pet mesnih zajednica obratilo nam se na početku godine sa zahtevom za uređenje atarskih puteva. Ovo jeste samo nastavak svega što radimo prethodnih godina, a cilj u perspektivi je da zanovimo i revitalizujemo kompletnu mrežu atarskih puteva na teritoji naše opštine. Za razliku od prošlih godina unapređena je tehnologija izrade, prvo se postavlja cementna stabilizacija, pa rizla u sloju od 10 centimetara, tako da će putevi biti dugotrajniji i kvalitetniji", poručio je Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave Opštine Ruma.

Sredinom prošle godine, Pokrajinska vlada i lokalne samouprave pokrenule su investicioni ciklus vredan više od milijardu dinara za vodne objekte i izgradnju kanalizacione mreže, kao i za uređenje i izgradnju atarskih puteva u 33 vojvođanske opštine.


Foto prilog


Tagovi

Opština Ruma Atarski putevi Šljunčanje Poljoprivredna mehanizacija Jesenji radovi Infrastruktura Ana Umićević Dušan Ljubišić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!