Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 18.11.2021. 18:00

Optužili Red Tractor za širenje dezinformacija o standardima hrane

Britanska organizacija "ocrnila" je novozelandske i australijske poljoprivrednike. Udruženje "Beef and Lamb" sa Novog Zelanda ih optužilo za širenje dezinformacija.

Foto: Depositphotos/AlenaKr
  • 71
  • 19
  • 0

Britanski sistem osiguranja hrane, "Red Tractor", koji je 2000. pokrenula Nacionalna unija farmera Engleske i Velsa optužen je za širenje dezinformacija o poljoprivrednim standardima u konkurentskim zemljama, piše Politico. Posebnu težinu na ovaj slučaj stavlja činjenica da je navedena organizacija usko povezana sa tamošnjom vladom.

Oznaku čini crveni traktor, svojevrsna etiketa koja se pojavljuje na mnogim britanskim proizvodima te označuje one koji su proizvedeni po visokim standardima. Kritike stižu jer su pomoću ove oznake na pogrešan način predstavljeni podaci koji ukazuju da standardi dobrobiti životinja u Australiji i Novom Zelandu nisu u skladu sa onima u Velikoj Britaniji.

Mnogi tvrde da su informacije koje je izneo Red Tractor preterane i da su australijske i novozelandske farmere pogrešno okarakterisale.

"Britanski potrošači veruju novozelandskim proizvodima i ne bismo se trebalo baviti ovom vrstom gluposti", izjavio je Mat Klikone, direktor Inicijative za slobodnu trgovinu.

O čemu je reč?

Ovu je raspravu izazvao grafički prikaz koji su u "Red Tractor"-u objavljivali na društvenim mrežama. Na njemu su uporedili standarde proizvodnje hrane u Velikoj Britaniji sa navodnim standardima na Novom Zelandu.  

Tako je u ovom "vizualu" prikazano da je hormon rasta raktopamin legalan za upotrebu na Novom Zelandu, ali je zabranjen u Britaniji jer može naštetiti zdravlju životinja i ljudi. Isto tako je i s aktivnom materijom parakvat za suzbijanje korova. Uporedili su i korišćenje anestezije pre uklanjanja rogova, vreme transporta stoke, dob prasadi kod kastracije i skraćivanja repova kao i nadzor kamerama u klanicama. Takođe, ova je kampanja delila sličnu negativnu infografiku kada je Britanija sklopila nacrt sporazuma za trgovinu s Australijom u junu.

Na Novom Zelandu sve opovrgnuli

Udruženje "Beef and Lamb" sa Novog Zelanda tvrdi da je upotreba hormona rasta kod svinja strogo kontrolisana od strane vlade i upotreba iznad ograničenja nije dopuštena, dok je sporni herbicid ograničen za korišćenje samo u kriznim okolnostima. Prilikom uklanjanja rogova tamošnji farmeri moraju da koriste lekove protiv bolova kod životinja svih starosnih doba. Takođe osim anestetika mogu da koriste i analgetike.

Takođe tvrde da je vrlo retko da životinje tamo putuju duže od osam sati jer je država mala. Podsetili su da postoji ograničenje transporta na 12 sati, dok telad u Velikoj Britaniji može da putuje duže od osam sati sve dok se poštuju propisi o hrani, vodi i odmoru, uprkos tvrdnjama "Red Tractor"-a.

Izjavili su i da je istina da njihov zakon ne traži nadzorne kamere u klanicama, ali farmeri tvrde da ih koriste kao standard jer to kupci očekuju, dok veterinari redovno sprovode kontrole.


Tagovi

Red Tractor Velika Britanija Novi Zeland Australija Označavanje hrane Standardi hrane Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.