• PKS
  • 27.07.2016. 14:30

Organska proizvodnja - veliki profit za male proizvođače

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta.

  • 237
  • 12
  • 0

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta. Iako su mogućnosti ogromne i još uvek nedovoljno iskorišćene, sve je više kompanija koji se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina svega 137 proizvođača bilo je u toj branši, dok je 2015. taj broj dostigao skoro 2000, uključujući i kooperante.

Organska proizvodnja pruža mogućnost malim poljoprivrednim gazdinstvima, koji obrađuju usitnjene posede 2-4 hektara, da izvoze na tržiše EU i ostvare značajan profit. Zahvaljujući dobrim klimatskim i zemljišnim uslovima, organski proizvodi mogu biti jedan od faktora ekonomskog razvoja i prepoznatljivosti Srbije.

Polako rastu površine pod organskom proizvodnjom

Privredna komora Srbije nizom aktivnosti podržala je proizvođače organskih proizvoda da unaprede proizvodnju, tržišnu poziciju i povežu se sa inostranim partnerima i kupcima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, organska proizvodnja u Srbiji u 2015. godini odvijala se na ukupnoj površini od 15.298 hektara, uključujući sertifikovane proizvode, kao i one u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod. U odnosu na 2014. godinu ukupne površine pod organskim proizvodima su povećane za 62 odsto. To se odrazilo i na rast učešća površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu, sa 0,28 odsto na 0,44 odsto u 2015. Prema podacima Uprave carina u 2015. godini ukupno je izvezeno organskih proizvoda u vrednosti od 19,6 miliona evra. Najviše se izvozi u Nemačku, SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju i Poljsku.

Samo 1% organski proizvedene hrane proda se na domaćem tržištu

Od voćnih vrsta najveći je izvoz smrznute maline i kupine, kao i svežih organskih jabuka, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina. Procenjuje se, da se svega 1 odsto organski proizvedene hrane proda na domaćem tržištu. Vrednost uvezenih organskih proizvoda u 2015. godini je iznosila oko 4,4 miliona evra.

Uredbom o raspodeli podsticaja organskoj proizvodnji 92 miliona dinara

Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini gde je za organsku proizvodnju predviđeno 92 miliona dinara. Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja predviđa izradu Nacionalnog programa za poljoprivredu i Nacionalnog programa za ruralni razvoj od 2015-2020 u kome je i Plan za razvoj organske proizvodnje.


Tagovi

Organska proizvodnja PKS Kooperanti Plasman organskih proizvoda Inostrana tržišta Mala poljoprivredna gazdinstva Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ako pitate golubara sta je to golubarstvo, svaki će vam reći ljubav, hobi način života i više od tog... Pročitaj celu belešku »