Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polisa osiguranja
  • 07.12.2017. 08:15

Osiguranje slabo interesuje poljoprivrednike

Svega 12% poljoprivrednika ima polisu osiguranja, kojom su zaštitili rod, useve ili domaće životinje. Razmišlja se o novim modelima.

Foto: budabar / Bigstock
  • 423
  • 19
  • 0

Prirodne nepogode, koje su zadesile Srbiju, učinile su da su osiguravajuće kuće na gubitku, iako nema mnogo zinteresovanih za osiguranje proizvodnje. Naime, svega 12% poljoprivrednika ima polisu.

Ipak, osiguravajuće kuće su tokom poslednjih deset godina isplatile 20% novca više, nego što su obezbedili prodajom takvih polisa, javlja RTS.

Retko osiguranje od prolećnog snega

Vladan Nikolić iz Kosjerića u februaru je osigurao malinjak na sneg u aprilu. Iako je bilo malo verovatno, dogodilo se. Štete je bilo na pola od 70 ari, a od osiguranja je naplatio milion i 300 hiljada dinara. Međutim, retko koja kuća nudi ovu vrstu osiguranja, poznatu kao "rizik prolećnog snega".

Problem - ukidanje vakcinacije

Situacija koja može da poskupi osiguranje je i ukidanje vakcine protiv svinjske kuge, što je jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju. Iz osiguravajućih kuća ovo smatraju rizičnim, jer može doći do epidemije. Problem leži u tome što poljoprivrednici gube novac, a država mora da ispunjava obaveze.

Država dotira 40% cene

Zbog toga bi, veruju, mogao da se primeni španski model - uz podelu rizika pula osiguravača, države i reosiguranja. Trenutno država poljoprivrednicima dotira 40% cene polise osiguranja.

"To je od 400 do 600 miliona dinara i svaki zahtev koji stigne u Ministarstvo, odnosno nadležnu Upravu za agrarna plaćanja, bude odobren", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Stručnjaci predlažu indeksno osiguranje, koje bi, uz dotaciju države, bilo obavezno.Tako bi manja gazdinstva, uz uplatu od 30 evra, mogla da "pokriju" štetu do 500 evra.

"Trebalo bi na nivou države napraviti analizu - koji su pozitivni, a koji negativni efekti na budžet, pa u skladu sa tim doneti konačnu odluku, ali svakako bi trebalo da razmišljamo o tome", kaže profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Kočović.

Foto: budabar / Bigstock


Izvori

RTS


Tagovi

Vladan Nikolić Jelena Kočović Senad Mahmutović Osiguranje u poljoprivredi Polisa osiguranja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.