Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoverenje u osiguranja
  • 20.06.2015. 12:00

Osiguranje - tri put meri, jedanput izaberi

Kakva su iskustva poljoprivrednika sa osiguravajućim kućama? Zašto su oni koji se odlučuju osigurati svoje useve i zasade još uvek u manjini?

Foto: depositphotos.com
  • 125
  • 12
  • 0

Prošlogodišnje elementarne nepogode u kosjerićkoj opštini nanele se velike štete voćnjacima, a posebno je pogođen strateški proizvod tog kraja - malina. To je navelo veći broj proizvođača, dvostruko više nego lane, da osiguraju svoje malinjake.

Nepoverenje u osiguravajuće kuće

Dragan Jovanović iz Varde, kod Kosjerića već petnaest godina osigurava malinjak. Kaže da je on u manjini, jer su komšije uglavnom nepoverljive prema osiguravajućim kućama. Međutim, da nije osigurao malinjak ostao bi bez prihoda, jer mu je grad prošle godine četiri puta pogodio voćnjak. "Bila je velika šteta. Mi imamo nešto više od hektar i po malina i mi smo zadovoljni sa osiguranjem", kaže Jovanović i dodaje da su više od miliona naplatili štete. A osiguranje koje će platiti od sopstvenog novca, koštalo ga je oko 120 hiljada dinara, jer ostatak ukupne sume za polisu pokriva i 40 procenata državne subvencije.

Jovanović ističe da je posebna prednost što se plaća po završetku sezone, jer je svaki dinar potrebno uložiti pred sezonu, ali i kad započne berba, posebno zbog angažovanja sezonskih radnika. Ipak, treba dobro čitati ugovor i proveriti osiguravajuću kuću, kaže te dodaje: "Bilo je raznih osiguranja, i onih koji su bili pošteni ali, na žalost, i onih koji nisu".

Nakon grada u maju porastao interes za osiguranja

U Ivanjičkom kraju nakon grada u maju, pojedine osiguravajuće kuće imale su nezapamćeno interesovanje, pa se događalo da voćari u redu čekaju za zaključenje polise. Najviše poverenja poklonjeno je osiguravajućoj kući, za koju je Jovanović imao zamerke ranije. Sa druge strane, voćari u ivanjičkom kraju nisu zadovoljni osiguravajućom kućom u kosjerićkom kraju. Očigledno, mnogo zavisi od ljudi koji rade te poslove, pa tu svakako treba dobro otvoriti oči, saglasni su svi voćari, koji kažu da tri puta treba meriti pre nego se jednoj kući pokloni poverenje.

Nisu sve elementarne nepogode pokrivene osiguranjem

Osiguranje ne pokriva sve elementarne nepogode, kaže Dalibor Vujić iz Seče Reke u opštini Kosjerić. Prošle godine nije mogao da osigura malinjak od poplave, a voda je odnela sadnice i dobit od voća. "To je oko nekih pet miliona dinara, plus troškovi sadnje, rada, obrade, to izlazi na nekih šest miliona dinara", analizira Vujić.

Malinjaci se ne mogu osigurati od suše, ali ni od snega koji je prošle godine u aprilu i maju oštetio izlistalo voće. Osnovno osiguranje pokriva samo štetu od grada, požara i groma. Proizvođači očekuju od osiguravajućih kuća u Srbiji da uzmu u obzir i klimatske promene. A na kraju, opet ostaje na poljoprivrednicima da sam odluče isplati li im se ili ne osiguravati svoje useve i zasade.

Foto: depositphotos.com; budabar


Tagovi

Osiguranje Maline Voćari Osiguravajuće kuće Polise Elementarne nepogode Dalibor Vujić Dragan Jovanović Subvencije Štete Grad


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega