Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OLAF
  • 02.06.2016. 09:00

Oštetili EU fondove za 888 miliona evra!

Gotovo milijardu dolara iz fondova Evropske unije otišlo je prošle godine u ruke podnosilaca lažnih zahteva, pri čemu je najviše sumnjivih naloga za isplatu bilo u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj!

Foto: pasiphae/bigstockphoto.com
  • 655
  • 32
  • 0

Prošla godina (2015) bila je vrlo šarolika i važna za rad Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF). Slučajevi su bili složeni, pa su na primer obuhvatali istraživanje prevare u ekološkom projektu koji EU finansira u Africi, saradnju s japanskim i malezijskim vlastima u slučaju izbegavanja plaćanja antidampinških carina, vrednom više miliona evra, kao i razbijanje kriminalne mreže koja proizvodi falsifikovani šampon u Španiji.

OLAF je izvestio javnost o izuzetnoj uspešnosti sprovedenih istraga. Zaključen je najveći broj istraga u poslednjih nekoliko godina, sprečene su prekogranične prevare, a ostvareni su i konkretni rezultati u zaštiti novca evropskih poreskih obveznika.

"Naše istrage u 2015. godini ponovo su pokazale da se nezakonite aktivnosti ne zaustavljaju na državnim granicama", izjavio je glavni direktor OLAF-a Đovani Kesler.

Uspešnost istraga OLAF-a u 2015. godini izražena brojkama

OLAF je 2015. godine zatvorio 304 istrage. To je rekordan broj za kancelariju koja se naročito usredsredila na smanjenje broja višegodišnjih istraga u svom resoru. Tokom godine OLAF je izdao 364 preporuke nadležnim telima Evropske unije i država članica. Time će biti omogućen povrat novca iz fondova EU koji je nenamenski trošen, a biće olakšano i kažnjavanje prevaranata.

Budući da je iz strukturnih fondova ponovo finansirana većina njegovih istražnih radnji, OLAF je Evropskoj uniji i nacionalnim telima preporučio ukupno 888,1 miliona evra za povrat sredstava u budžet EU.

Gotovo milijardu evra otišlo prevarantima

Gotovo milijardu dolara iz fondova Evropske unije, prošle godine, otišlo je u ruke podnosilaca lažnih zahteva, pri čemu je najviše sumnjivih naloga za isplatu bilo u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj!

To je ipak nešto manje u odnosu na 901 milion evra iz prethodne godine. Taj iznos čini oko 0,6 % budžeta za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regijama. Među 1.400 registrovanih neosnovanih zahteva je i konkursna prijava za dobijanje 1,3 miliona evra za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj.

Kada su inspektori razmotrili taj slučaj, utvrdili su da su dobavljač opreme i vlasnik kompanije zapravo ista osoba koja je na nelegalan način podigla cenu projekta. U jednoj drugoj vrsti prevare, uvoznici kineskih solarnih panela prevarili su evropske vlasti jer su koristili lažne dokumente u kojima su promenili njihovo poreklo i tako izbegli uvozne carine.

Lane je sudskim putem vraćeno 187 miliona evra u Brisel, što je za 10 % manje nego 2014. godine.

Foto: pasiphae/bigstockphoto.com


Tagovi

Fondovi Prevare Novac


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D