Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 01.05.2015. 13:00

Oštrije mere kontrole zbog lažnih sertifikata

Rusija pooštrava mere kontrole uvoza jabuka iz Srbije zbog velike raširenosti falsifikovanih sertifikata.

  • 76
  • 4
  • 0

Priča o izvozu srpskih jabuka u Rusiju dobila je novi nastavak. Sumnju da je Srbija umešana u ilegalnu trgovinu jabukama, kruškama, ali i kupusom te ostalim povrćem, Rusija je iskazala još početkom godine putem saopštenja Roselkoznadzora, ruske službe za veterinarski i fotosanitarni nadzor.

No, ako se malo osvrnemo unazad, primetićemo da su svo to vreme iz nadležnih institucija u Srbiji stizale umirujuće poruke kako se sa Rusijom o tom problemu razgovara i kako nema razloga za zabrinutost. Ipak, sada ispada da je razloga za zabrinutost bilo, jer je Sergej Dankvert, šef ruske službe za kontrolu uvoza poljoprivrednih proizvoda izjavio da će Rusija sprovoditi postupak prethodne najave za jabuke koje dolaze iz Srbije. Jednostavno, proizvodi neće moći preći granicu bez inspekcije.

Rusija izgubila poverenje u izvoznike iz Srbije?

Takve pooštrene mere bile su potrebne zbog velike raširenosti falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata za izvoz voća i povrća. Prema Dankvertovim tvrdnjama, od 33 sertifikata za srpske jabuke koji su provereni, samo je jedan bio autentičan. Poražavajući su to rezultati zbog kojih bi Rusija mogla izgubiti, ako već nije, poverenje u Srbiju kao pouzdanog izvoznika domaćeg voća i povrća.

Podsetimo, na moguće manipulacije izvozom upozoravali su i domaći proizvođači koji su smatrali da ovako ponašanje šteti svima, pre svega direktno proizvođačima, koji su imali priliku velike količine robe plasirati na ogromno tržište Rusije i taj način popraviti svoju budžetsku situaciju, a zatim i državi, koja bi ukidanjem mogućnosti izvoza prema Rusiji, o kome se takođe pisalo proteklih nedelja, pretrpela ogromne štete.

Ovakvoj situaciji nastoje stati na kraj i srpska i ruska strana pa se Rusiji na dnevnoj bazi dostavljaju obaveštenja o izdatim fitosertifikatima od strane Ministarstva poljoprivrede, kojima Rusija dodatno proverava autentičnost ne bi li se u potpunosti isključili iz saobraćaja oni proizvodi koji na prevaru nastoje preći granicu Ruske Federacije. Da Rusija ovu situaciju shvata veoma ozbiljno, pokazuje i činjenica da je zbog sličnih problema Bugarskoj zabranila izvoz jabuka u Rusiju. Kakav će nastavak dobiti ova priča, koja traje već duže vreme, ostaje da se vidi.


Tagovi

Rusija Srbija Kontrola uvoza Raširenost falsifikovanja Domaći proizvodi Manipulacija izvozom Poljoprivredni porizvodi Sergej Dankvert Postupak prethodne najave Ilegalna trgovina jabukama Izvoz srpskih jabuka Fitosertifikati

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao