Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 24.03.2023. 16:30
  • Gospić

Osuđen poljoprivrednik - angažovao pastire da mu čuvaju ovce u minskom polju

Najveća zagađenost minama upravo je u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj na čijem području su ovi pastiri čuvali stado.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)
  • 246
  • 70
  • 0

Uslovna kazna zatvora od šest meseci sa rokom kušnje od dve godine, prvostepena je presuda izrečena 63-godišnjem Milanu Jurkoviću zvanom Bugar na Opštinskom sudu u Gospiću u susednoj Hrvatskoj, koji se tereti da je u razdoblju od godinu dana, kao vlasnik stada, angažovao dvojicu pastira, Hasiba M. iz Velike Gorice i Safeta B. iz Velike Kladuše (BiH), da njegove ovce čuvaju na minski sumnjivom području, objavila je Slobodna Dalmacija

Kako pišu, poznati lički poljoprivrednik, prvostepeno je osuđen zbog dovođenja u životnu opasnost, tvrdio je da nije kriv navodeći da svakog novog radnika vodi 10 dana po terenu i pokazuje kuda se treba kretati. Reč je inače o sudskom postupku započetom 2021., a pastiri koji su celi slučaj prijavili, ovce su u minski opasnom području čuvali od avgusta 2014. do avgusta 2015. godine. 

Srećom, oni nisu stradali, ali je jedan drugi, Sejdo T. iz BiH, koji je takođe čuvao stado ovog preduzetnika - poginuo je od mine.

Prema podacima koje je za Agroklub otkrio dr..sc. Damir Trut, prvi čovek Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, minski sumnjivo područje (MSP) na prostoru Hrvatske na dan 6. marta iznosi 148,6 kvadratna kilometra. 

Dodajmo i da se tokom suđenja saznalo da su pastiri radili za mesečnu platu od svega 400 evra


Tagovi

Presuda Minski sumnjivo područje Pastiri Vlasnik stada


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]