Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 14.01.2018. 17:00

Osušiće se četvrtina Zemljine površine!

Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utiče se i na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Foto: daeron / Pixabay
  • 241
  • 11
  • 0

Pariski klimatski sporazum predviđa da čovečanstvo mora da ograniči globalno zagrevanje na dva stepena Celzijusa. Međutim, čak i ako se to desi - više od četvrtine Zemljine površine će se osušiti.

Ukoliko bi se zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni, površina će se osušiti za desetinu. Time bi se spasile dve trećine Zemlje, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

"Zagrevanjem od 1,5 stepeni će delovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azijem doma oko petine čovečanstva, izbeći znatnu aridifikaciju predviđenu pod dva stepene Celzijusa", rekao je jedan od autora studije Su-Džong Džeong, a prenosi prenosi National geographic Srbija.

Aridifikacija ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća, ključnih za apsorpciju ugljen dioksida, koji greje Zemlju. Tako se povećavaju rizici od suša i požara, a utiče se i na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Naučnici smatraju da će, u slučaju zagrevanja od dva stepena u periodu od 2052. do 2070. godine, između 24% i 32% Zemljinog tla postati suvo. U suprotnom, osušiće se od osam do 10%.

Foto: daeron / Pixabay


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Suša Klimatske promene Pariski sporazum Globalno zagrevanje Su-Džong Džeong


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.