Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 06.09.2020. 18:00

Otkriveno da pčelinji otrov uništava ćelije raka dojke

U Australiji je sprovedena studija u kojoj je otkriveno da otrov medonosnih pčela uništava teško lečive ćelije raka dojke, a mogao bi da se koristi i u kombinaciji sa lekovima hemoterapije.

Foto: Depositphotos/maristos
  • 157
  • 6
  • 0

Istraživanje na Institutu za medicinska istraživanja Hari Perkins i Univerziteta Zapadne Australije otkrilo je da otrov medonosnih pčela brzo ubija agresivne i teško lečive ćelije raka dojke, piše abc. Jedinjenje iz otrova koje tako deluje naziva se melitin.

Članovi tima, koji je vodila mlada naučnica dr Kjara Dafi, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC) i HER2 ćelije raka već su to uspeli da postignu u koncentracijama koje nisu naštetile zdravim ćelijama.

Istraživanje je takođe utvrdilo da je glavna komponenta otrova u kombinaciji sa postojećim lekovima hemoterapije bila izuzetno efikasno u smanjenju rasta tumora.

Otrov pčela se pokazao izuzetno moćnim

Dafi se nada da bi otkriće moglo da dovede do razvoja lečenja TNBC-a, koji čini 10 do 15 odsto svih karcinoma dojke i za koji trenutno ne postoje klinički efikasne ciljane terapije.

"Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno efikasan u uništavanju nekih od ovih agresivnih stanica raka u koncentracijama koje nisu toliko štetne za zdrave ćelije", kazala je dr Dafi.

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Istraživanje je pokazalo da je specifična koncentracija otrova ubila 100 odsto TNBC-a. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomerno izražen HER2 protein.

Zato su mehanizmi koji tu vrstu podstiču na rast i deljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se on izuzetno teško leči. Trenutno nema klinički efikasnih ciljanih tretmana za ovaj oblik karcinoma, mogućnosti lečenja su ograničene, a prognoze često loše.

Melitin smanjuje stanice raka i utiče na njihovo deljenje

"Otkrili smo da melitin uspeva da uništi membrane ćelije raka u roku od 60 minuta", kaže dr Dafi. Napominje i da je ovo jedinjenje imao još jedan izvanredan učinak - za samo 20 minuta značajno je smanjio njegove hemijske poruke ćelija, ključne za rast i njihovo deljenje.

Glavni naučnik Zapadne Australije, prof. Peter Klinken, rekao je da je to značajan razvoj događaja, koji pruža još jedan primer gde se jedinjenja u prirodi mogu koristiti za lečenje ljudskih bolesti.

Dafi ipak ističe da je ovo tek početak i da treba obaviti još mnogo istraživanja kako bi se došlo do leka koji stvarno deluje i nije štetan za ljudsko zdravlje.


Tagovi

Naučno istraživanje Lečenje karcinoma Pčelinji otrov Kjara Dafi Rak dojke Lek


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]