Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodne kosilice
  • 03.03.2019. 09:00
  • Beč

Ovce kao kosilice na Dunavskom ostrvu

O ovcama, koje će za početak biti na ispaši samo na severnom delu ostrva, brinuće bečko udruženje WUK. Kako ne bi došlo do susreta stada i šetača, životinje će tokom "rada" na određenom delu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Foto: Pixabay/photosforyou
  • 225
  • 9
  • 0

Klimatske su promene sve evidentnije pa tako i na bečkom Dunavskom ostrvu (Donauinsel), gde je posredstvom rezultata studije od 2010. do 2018. zabeležen porast prosečne temperature od 1,5°C. Ovo 250 metara široko i 21,1 kilometara dugačko veštačko ostrvo nastalo je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao zona za rekreaciju se koristi od 1988. godine.

U sklopu evropskog projekta LIFE DICCA Dunavsko ostrvo će poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosistemima. Grad Beč se istovremeno nada da će na taj način pokrenuti i stvaranje svesti o važnosti brige o klimi kod svojih građanki i građana, stoji u saopštenju EurocommPR-a.

Cilj projekta održavanje je bioraznolikost i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja ostrva.

Skladno projektu Bečkog odeljenja za upravljanje vodama MA 45 postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košenja ostrvskih livada. Gradsko odeljenje će zbog toga, a za održavanje travnatih površina na ostrvu angažovati "prirodne kosilice", tj. stado od oko 50 ovaca.

O ovcama, koje će za početak biti na ispaši samo na severnom delu ostrva, brinuće bečko udruženje WUK. Kako ne bi došlo do susreta stada i šetača, životinje će tokom "rada" na određenom delu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.

Ovce koje će od maja 2019. održavati Dunavsko ostrvo nisu jedini primer "životinjskih kosilica" u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenveg još se od devedesetih godina stado autohtonih austrijskih koza brine o održavanju rastinja.

Sličan primer poznat je i iz Pariza, gde se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.


Tagovi

Prirodne kosilice Ovce kosilice Beč Održivi koncept Bioraznolikost Dunavski otok


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u