Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapošljavanje
  • 14.09.2015. 18:00

Ovo su poslovi budućnosti!

Prehrambena industrija je najveći poslodavac, a u poslovima poljoprivrede i prehrambene industrije u narednih 5 godina biće otvoreno 60.000 radnih mesta!

Foto: depositphotos.com/Goodluz
  • 1.143
  • 68
  • 0

Na reč poljoprivreda većina zamišlja slike poljoprivrednika i njegovog traktora. Ipak, u ovoj hvale vrednoj delatnosti postoji mnoštvo posebnih grana - od inženjeringa do ekonomije.

Studija američkog Univerziteta Perdju, koji je ove godine sproveo istraživanje, utvrdila da će u narednih 5 godina biti otvoreno 60.000 radnih mesta u oblastima koje su u vezi za poljoprivredom, proizvodnjom hrane, zaštitom životne sredine i obnovljivim prirodnim resursima, javlja portal modernfarmer.com.

Poljoprivredni i bioinženjering

"Poljoprivredni inženjeri mogu da se specijalizuju za dizajn mehanizacije, dizajn i procese dobijanja hrane proizvedene na farmi (koja završava na našim tanjirima) ili izazove zaštite životne sredine povezane sa zemljom, vodom i vazduhom", kaže Bernard Engl, rukovodilac Odseka za poljoprivredu i bioinženjering na Perdju univerzitetu. Karijeru možete graditi u preduzećima koja se bave proizvodnjom opreme za poljoprivredu, šumarstvo, građevinarstvo, ali i vojnu industriju. Mnoga slična radna mesta nude se u državnim agencijama i konsultantskim kućama.

Studentima poljoprivrede se nude mnoga radna mesta u državnim agencijama i konsultantskim kućama.

Engl naglašava da je tražnja takvog kadra već sada veoma velika. "Poljoprivrednu proizvodnju upravo karakterišu mnoge promene i tehnološki napredak u tom sektoru. Budućnost izgleda svetla a pomoću tehnologije se okrećemo poljoprivredi budućnosti", tvrdi on.

Biološki inženjeri se bave pitanjima koja uključuju procese proizvodnje hrane, odnosno kako hranu učiniti dugotrajnijom i poboljšati joj ukus, dok se ćelijski i biomolekularni inženjering zasniva na pronalaženju boljih načina iskorišćenja nusproizvoda ili dobijanja energije iz biološkog materijala. Prehrambena industrija je najveći poslodavac. Engl smatra da je tražnja takvog kadra itekako velika, naročito kada je reč o preciznim tehnologijama.

Nauka o zemljištu (pedologija)

Studenti mogu da se usredsrede na ekologiju zemljišta, hemiju, fiziku, kao i na očuvanje zemljišta. Profesor agronomije Ivan Grejvil, smatra da su izgledi za zapošljavanje ovakve vrste naučnika vrlo jaki.

"Naši studenti pedologije dobijaju obuku u oblasti geografskih informacionih sistema (GIS)", ističe Grejvil. GIS je računarski sistem koji se koristi za prikupljanje i prikazivanje podataka koji se odnose na geografske tačke na površini Zemlje. "To je izuzetno traženo upravo sada u konsultantskim kompanijama, koje traže naučnike koji znaju da koriste moderne informacione sisteme poput GIS-a".

Agroekonomija

Poljoprivredna ekonomija ili agroekonomija je praksa primene ekonomskih načela u oblasti poljoprivrede, objašnjava Kenet Foster, rukovodilac Odseka agroekonomije na Perdju univerzitetu. Polje uključuje prodaju i marketing, agrobiznis, upravljanje gazdinstvom, donošenje politika upravljanja prirodnim resursima i ekonomiku energije.

"Od početka maja do kraja leta posao je pronašlo 98 % naših studenata", naglašava Foster.

Savet: Studenti koji pokazuju analitičke sposobnosti i usmerenost na rešavanje problema imaće prednost na tržištu rada.

Ipak, svi profesori slažu se u jednom - oni koji žele da se bave ovom oblašću svakako bi trebali da se usmere na matematiku i prirodne nauke. A naročito su cenjene sposobnosti upravljanja, komunikacije i organizacije.

Startup

Startup-i koji se bave poljoprivrednom tehnologijom upravo sada doživljavaju procvat.

"Očekujem da će primena novih tehnoloških rešenja u poljoprivredi i dalje nastaviti da se razvija, a ovaj sektor i dalje raste velikom dinamikom", kaže Džejson Aramburu, osnivač i predsednik uprave preduzeća Edyn, startup-a koji proizvodi pametna senzorska rešenja za navodnjavanje useva.

Foto: depositphotos.com/Goodluz


Tagovi

Poljoprivreda Prehrambena industrija Zapošljavanje Agroekonomika GIS Bioinženjering Poljoprivredna ekonomika


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D