Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 24.11.2023. 18:00

Ovonedeljni gubitnik: Cena pšenice najniža u poslednji 21 mesec

Ruska pšenica, cena sirove nafte, vremenski uslovi, cena palminog ulja i druge vesti su uticale na tržište žitarica i uljarica.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 529
  • 74
  • 0

Ova nedelja je ostala uglavnom stabilna u pogledu cena žitarica i uljarica. Najveći gubitnik je pšenica koja je pala na najnižu cenu unazad 21 mesec. Proizvođači nisu raspoloženi za prodaju, dok uvoznici pokazuju interesovanje.

Ruska pšenica preplavila svetsko tržište

Svetsko tržište je pod pritiskom ruske pšenice koja je imala najveći uticaj i na na globalnom nivou se plaćala 215,31 evra/t i bila jeftinija od evropske ponude.

Pšenica na pariškoj berzi: 

I dalje je slabo tržište za uljarice. Na cenu kukuruza utiče vest o povoljnim vremenskim uslovima u Argentini. U Evropskoj uniji jačanje evra utiče na izvoz. Decembarski fujčersi se zatvaraju 11. decembra i još uvek utiču na tržište.

Kukuruz na pariškoj berzi: 

Niske cene pšenice, uljane repice i soje

Na pariškom Matif-u cena pšenice za decembarske fjučerse je u petak u 14 h iznosila 222,50 evra/t, dok je za martovske bila 229,50 evra/t.

Martovska cena za kukuruz je 205,75 evra/t. Uljana repica je koštala 438 evra/t, a taj je trend prouzrokovao pad cena palminog ulja u Maleziji, ugovora na kanadskoj berzi u Vinipegu i barela sirove nafte na svetskom tržištu. Cene nafte su pale zbog vesti da je OPEC odložio sastanak koji je bio zakazan za 26. novembar i na kome se trebalo razgovarati o smanjenju proizvodnje.

Uljana repica na pariškoj berzi:

Čikaški CBoT je bio zatvoren u četvrtak zbog Dana zahvalnosti.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Današnje stanje pokazuje da je tamo cena pšenice 187,23 evra/t. Za kukuruz je pokazala blagi pad na 169,20 evra/t, dok je najveći pad imala soja na 457,01 evro/t. U Brazilu očekuju najveći rod soje do sada, a razlog su povoljne padavine.


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Pad cena Cena soje Cena uljane repice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.