Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 29.05.2023. 12:00

Pad cena žitarica od sedam do 11 odsto

Ponder cena pšenice iznosi 20,45 din/kg bez PDV-a ( 22,49 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je cenovni pad od 7,03 odsto.

Foto: Depositphoto/shotsstudio
  • 154
  • 63
  • 0

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Iako su cene na tržištu nastavile pad, ostvareni promet preko Produktne berze je za 661,07 odsto veći od prošlonedeljnog, koji je bio na niskom nivou, i iznosi 2.854 t robe. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 64.375.700 dinara.

Pad cena kukuruza i pšenice

Tržište kukuruza je početkom nedelje bilo izuzetno mirno uz smanjenu tražnju, da bi tek od sredine nedelje došlo do trgovanja ovom poljoprivrednom kulturom. Nizak trend cene je nastavljen, a kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,00 do 18,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta i analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 18,19 din/kg bez PDV-a (20,00 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 11,28 odsto. Kukuruzom sa rokom preuzimanja u junu se trgovalo po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a, odnosno 20,35 din/kg sa PDV-om.

Na tržištu pšenice je tokom cele nedelje bila primetna slaba aktivnost učesnika. Produženje važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru za dodatnih dva meseca uticalo je na suzdržanost učesnika na tržištu. Tražnja je bila najčešće usmerena na pšenicu sa slabijim proteinom, a ponuda je bila slaba, što je dodatno uticalo na nastavak pada cena. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,70 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta robe. Ponder cena iznosi 20,45 din/kg bez PDV-a ( 22,49 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je cenovni pad od 7,03 odsto.

Nema tražnje za sojom

Za razliku od prethodne nedelje, kada se sojom nije trgovalo, ove nedelje beležimo zaključenje berzanskih ugovora za manje količine sojinog zrna. Početkom nedelje tražnja za sojinim zrnom je izostajala, da bi krajem nedelje došlo do trgovanja. Soja je prometovana po ceni od 50.00 din/kg bez PDV-a (55,00 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu. Suncokretovom sačmom sa proteinom 33 odsto se ove nedelje trgovalo u malim količinama po ceni od 38,00 din/kg bez PDV-a (45,60 din/kg sa PDV-om). 

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 22.5. do 26.5.

Pad cene uljane repice

Početkom nedelje tržišta su ostala krhka i u trendu snižavanja uprkos dostignutim niskim nivoima koji su ispod proizvodnihtroškova. Globalna ekonomija ostaje predmet brige, podstičući strahovanja oko dinamike tražnje, kao što je u Kini, čija suotkazivanja uvoza kukuruza uticala na cene u Čikagu. Koridor je produžen za dva meseca, ostavljajući neizvesnost oko sledećesezone.

Konkurencija sa ruskom robom ostaje ključni element za formiranje cena. Rusija je smanjila svoju izvoznu carinu, štojoj je povećalo konkurentnost. U Franucskoj, prema FranceAgriMer-u rejting useva je na najvišem nivou u deceniji. Uljana repica nastavlja sa padom posle prelaska psihološke granice od 400 €/t.

Cene pšenice na Evronekstu su sredinom nedelje jačale u neizvesnom geopolitičkom kontekstu posle sporazuma o dvomesečnom produžetku koridora i nastavka izvoznihaktivnosti za evropsku pšenicu. Novi brodovi iz Poljske i Nemačke navodno su na putu za SAD, u kontekstu pada cena transporta i očekivanog slabog roda sa druge strane Atlantika. Uvezena količina se procenjuje na 210.000 t. Palmino i ulje uljane repice su jačali zbog viših cena nafte. OPEK plus nagoveštava dalje smanjivanje proizvodnje sledećih meseci, da bi izašao na kraj sa nedavnim padom cena. 

Šta ako Rusija ne produži koridor?

Cene pšenice su krajem nedelje izgubile dobitke od prethodnog dana, potvrđujući krhkost rasta i osnovni trend snižavanja koji je i dalje jak. Vremenske prilike u Evropi ostaju povoljne, sa izuzetkom Španije i dela Italije. Vremenske prilike su takođe povoljne u Rusiji, omogućavajući da se očekuje velik rod pšenice u toj zemlji, koji analitičari Agritela procenjuju na oko 86 mil t. Tržište žitarica je krajem nedelje bilo mešovito, rastrzano između nedostatka izvoznih aktivnosti i uporno napete situacije u regionu Crnog mora.

Rusija preti da neće produžiti koridor posle nedavno dogovorena dva meseca. Na međunarodnoj sceni, trgovci su zabeležili kašnjenje plaćanja Egipta za uvezene žitarice. Uljana repica je jačala prateći palmino ulje. Tržište takođe nalazi podršku od moguće reakcije EU na masivan uvoz biodizelaposlednjih meseci, što je destabilisalo tržište. Proizvodnja palme u Maleziji mogla bi biti pogođena narednih meseci ako se El Ninjo efekat nastavi.

Cene su blago slabile krajem nedelje u Čikagu, zbog razočaravajućih podataka o nedeljnim izvoznim prodajama. Što se tičenovog roda, izvozne prodaje su dostigle 245.100 t pšenice, 52.100 t kukuruza i samo 1.100 t soje. Jačanje dolara je negativan faktor za izvoznu konkurentnost američke robe. Ipak, cene kukuruza nalaze podršku u slabim padavinama na većem delu kukuruznog pojasa. U ovoj fazi, ta situacija nije velik uzrok zabrinutosti, ali može postati ako se nastavi. Američka tržišta će biti zatvorena u ponedeljak (29.5.).


Tagovi

Produktna berza Cena soje Cena pšenice Cena kukuruza Crnomorski koridor


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/