Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.11.2023. 18:00

Pad cena žitarica sa obe strane Atlantika

Objava USDA izveštaja, transport ukrajinskog žita kroz Evropu, vremenske prilike i kupovina žitarica su faktori koji su uticali na ovonedeljne cene.

Foto: Depositphotos/Amvorsuf
  • 249
  • 33
  • 0

Ovonedeljno tržište žitarica i uljarica je pod velikim uticajem izveštaja, informacija i podataka o usevima.

Završetak sporazuma o žitnom koridoru u Crnom moru je usmerio ukrajinsko žito i druge proizvode prema Evropi. Zbog ograničenja izvoza u Evropsku uniju zalihe se povećavaju, a cene smanjuju na lokalnom tržištu. Žetva kukuruza, ječma i suncokreta u Ukrajini će biti veća u odnosu na prošlu godinu, pišu tamošnji mediji. Protesti poljoprivrednika u članicama Unije koje se graniče sa ovom zemljom su česte, posebno u Poljskoj, jer poljoprivredni proizvodi zaobilaze ograničenja i preplavljuju tržište. Domaći proizvođači ne mogu pratiti tako niske cene.

Niže cene sa obe strane Atlantika

Pšenica je u petak u 13 h ostvarila blagi pad na pariškom Matifu i za tonu je trebalo izdvojiti 232,50 evra. Pratile su je cena kukuruza, koji je koštao za martovski ugovor 206 evra/t, i uljane repice za koju je trebalo izdvojiti 428,25 evra/t.

Tržište pšenice je pod uticajem alžirskog tendera za više od 500.000 tona po ceni od 249,27 evra/t.

Na čikaškom CBoT-u cena pšenice je pala za skoro dva odsto na 200,09 evra/t. Smanjena je i za kukuruz, na 172,76 evra/t. Soja nije zadržala rast posle objavljivanja USDA izveštaja i velike kupovine, tona je koštala 457,47 evra.

USDA izveštaj doneo preokret

Veliki preokret se desio posle objavljivanja USDA izveštaja koji je doneo pad cena pšenice, soje i kukuruza. Prognoza žetve kukuruza u SAD porasla je za 4,3 miliona tona na rekordnih 386,97 mil. t. U odnosu na prethodni izveštaj povećane su zalihe na 315 mil. t.

Povećane su prognoze za žetvu u Rusiji i Ukrajini, dok su za Kazahstan i Argentinu smanjene. Prognoza za Australiju je ostala nepromenjena. Očekuje se da će Indija morati da uvozi pšenicu, jer je smanjenje iznosilo oko tri miliona tona. To znači da će zalihe biti manje od desetogodišnjeg proseka i primorati ovu državu na neophodan uvoz.

Vremenske prilike u Južnoj Americi zabrinjavaju tržište koje najviše utiču na prinose u Brazilu. Na severu su previsoke temperature i suša, dok je prevlažno na jugu. U Argentini je zemljište presuvo.

Skok cene soje

Na uljarice je veliki uticaj imala kupovina američke soje od strane Kine. U sredu je to dovelo do skoka cene te kulture na najvišu vrednost od početka septembra.

Na evropskim berzama za tonu uljane repice koja dospeva u februaru trebalo je izdvojiti 441 evro, što je jeftinije nego na početku nedelje.

Cene uljarica na evropskom tržištu nisu osetile uticaj poskupljenja soje na američkom.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.