• Pad proizvodnje
  • 03.05.2021. 18:00

Pad proizvodnje mleka u Francuskoj: Stariji u penziji, a mlade ne zanima

Trećina francuskih mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u narednih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 114
  • 6
  • 0

Niske otkupne cene, mali prihodi, nepriznavanje profesije od strane društva te muža krava ujutro i naveče 365 dana u godini teraju male proizvođače da odustanu od te proizvodnje, a mlade obeshrabruje da se u to upuste.

Prema novom istraživanju Centra francuske mlečne industrije kojeg je objavio Le Figaro, gotovo trećina mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u sledećih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti. Međutim, otkrili su i da njih 11 odsto želi da poveća proizvodnju.

Kao glavni razlog prekida proizvodnje nešto manje od polovine ispitanika navodi odlazak u penziju. Njih 20 odsto govori o finansijskim problemima, preniskoj ceni mleka ili nerazvijenosti sektora. Dok 11 odsto kaže da su preopterećeni i da im nedostaje slobodnog vremena.

Više cene mleka i niže za gorivo - poboljšale bi uslove proizvodnje za stočare

U 20 godina broj mlekara u toj državi pao je sa 120 na manje od 52 hiljade, navodi se u izveštaju. Regije koje su najviše pogođene su one koje proizvode većinu mleka na velikim farmama, uključujući Bretaniju, Region Loara i Normandiju. 

Prosečna veličina stada u toj je državi 68 životinja, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. To znači da mleko "poteče" uglavnom sa velikih farmi dok mali proizvođači gase svoju proizvodnju.

Manja proizvodnja u EU

Kada je reč o aktualnom stanju u sektoru, hladnoća u većini Evrope dovela je do toga da su količine prikupljenog mleka pale ispod nivoa istog razdoblja prošle godine, piše topagrar. U februaru su mlekare imale oko jedan odsto manje sirovina na raspolaganju za preradu u odnosu na prošlu godinu dok je pad u sečnju iznosio 0,7 odsto.

Glavni razlog tome su niske temperature. Takođe, sneg je privremeno ometao prikupljanje mleka. Smanjen broj muznih krava, kao i visoke cene stočne hrane pojačale su taj učinak. Najveći pad zabeležile su Francuska i Nemačka sa padom od 3,1 odsto, odnosno dva odsto.

Dalje, u Holandiji je on iznosio 1,7 odsto, a slede je Poljska i Španija gde je proizvodnja niža za oko 30.000 tona. U još 14 zemalja nisu dostignute količine od prošle godine. U prvom redu tu su Danska, Austrija, Belgija i Češka.

Istovremeno, osam zemalja beleži povećanje. U značajnijoj meri ono je zabeleženo u Mađarskoj, Irskoj i Italiji u kojoj je rast iznosio 3,2 odsto.


Tagovi

Francuska Evropska unija Proizvodnja mleka Male farme Velike farme Pad


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.