• Pad proizvodnje
  • 03.05.2021. 18:00

Pad proizvodnje mleka u Francuskoj: Stariji u penziji, a mlade ne zanima

Trećina francuskih mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u narednih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 112
  • 6
  • 0

Niske otkupne cene, mali prihodi, nepriznavanje profesije od strane društva te muža krava ujutro i naveče 365 dana u godini teraju male proizvođače da odustanu od te proizvodnje, a mlade obeshrabruje da se u to upuste.

Prema novom istraživanju Centra francuske mlečne industrije kojeg je objavio Le Figaro, gotovo trećina mlekara i proizvođača mlečnih proizvoda planira da smanji ili obustavi proizvodnju u sledećih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti. Međutim, otkrili su i da njih 11 odsto želi da poveća proizvodnju.

Kao glavni razlog prekida proizvodnje nešto manje od polovine ispitanika navodi odlazak u penziju. Njih 20 odsto govori o finansijskim problemima, preniskoj ceni mleka ili nerazvijenosti sektora. Dok 11 odsto kaže da su preopterećeni i da im nedostaje slobodnog vremena.

Više cene mleka i niže za gorivo - poboljšale bi uslove proizvodnje za stočare

U 20 godina broj mlekara u toj državi pao je sa 120 na manje od 52 hiljade, navodi se u izveštaju. Regije koje su najviše pogođene su one koje proizvode većinu mleka na velikim farmama, uključujući Bretaniju, Region Loara i Normandiju. 

Prosečna veličina stada u toj je državi 68 životinja, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. To znači da mleko "poteče" uglavnom sa velikih farmi dok mali proizvođači gase svoju proizvodnju.

Manja proizvodnja u EU

Kada je reč o aktualnom stanju u sektoru, hladnoća u većini Evrope dovela je do toga da su količine prikupljenog mleka pale ispod nivoa istog razdoblja prošle godine, piše topagrar. U februaru su mlekare imale oko jedan odsto manje sirovina na raspolaganju za preradu u odnosu na prošlu godinu dok je pad u sečnju iznosio 0,7 odsto.

Glavni razlog tome su niske temperature. Takođe, sneg je privremeno ometao prikupljanje mleka. Smanjen broj muznih krava, kao i visoke cene stočne hrane pojačale su taj učinak. Najveći pad zabeležile su Francuska i Nemačka sa padom od 3,1 odsto, odnosno dva odsto.

Dalje, u Holandiji je on iznosio 1,7 odsto, a slede je Poljska i Španija gde je proizvodnja niža za oko 30.000 tona. U još 14 zemalja nisu dostignute količine od prošle godine. U prvom redu tu su Danska, Austrija, Belgija i Češka.

Istovremeno, osam zemalja beleži povećanje. U značajnijoj meri ono je zabeleženo u Mađarskoj, Irskoj i Italiji u kojoj je rast iznosio 3,2 odsto.


Tagovi

Francuska Evropska unija Proizvodnja mleka Male farme Velike farme Pad


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Dobra kuca za biljcice Ne prodire tu vetar ladan Salatica mi bas vesela Al mi kupus jadan Pa mu tepam pa ga pitam Posebno dal nesto zeli Dal muziku neku hoce Da ga mozda razveseli Dal Mocarta ili Baha Prebiram po glavi Da se brz... Više [+]