Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarice
  • 01.12.2023. 18:00

Pala cena pšenice i kukuruza - Poljska protestuje, a Slovačka uvodi zabrane

U Evropi padaju cene žitarica i uljarica. Pšenica i kukuruz poskupeli u SAD-u. Poljsku trese skandal, a Slovačka pooštrila ograničenja za uvoz ukrajinske robe.

Foto: Depositphotos/elena_larina
  • 140
  • 39
  • 0

Tržište žitarica i uljarica su ove nedelje zahvatile promene. U četvrtak su na berzama poskupili pšenica i kukuruz, dok je gubitnik bila uljana repica. Petak je doneo promene, jer je smanjen broj kratkoročnih ugovora. U Čikagu ih je za tri dana sklopljeno samo 23.000. Porasla je prodaja američke soje zbog kupovine od strane Kine.

Cene padaju u Evropi

Veliki izvoz u SAD-u je podstakao rast cena sa obe strane Atlantika, međutim u petak u 14 h cene su pokazale pad. Na pariškom Matifu cena pšenice za decembarske ugovore je pala na 218,25 evra/t, dok je kukuruz pao na 197,25 evra/t.

I uljanu repicu prati isti trend, a koštala je 442,50 evra/t. Evropska žetva ove uljarice je bila nešto veća nego što se prognoziralo. Evropska komisija je objavila da je prognoza prinosa u odnosu na oktobar povećana za 100.000 tona na 19,9 miliona tona, što predstavlja najveći nivo u poslednjih devet godina.

Cena pšenice na pariškoj berzi

Kraj nedelje je doneo rast cene pšenice na CBoT-u gde je za tonu trebalo izdvojiti 192,55 evra. Rast je zabeležio i kukuruz koji je koštao 167,05 evra/t, dok je soja zabeležila pad na 453,38 evra/t. U Brazilu se očekuju povoljni vremenski uslovi, padavine, za useve soje u Mato Grosu početkom decembra.

Manje pšenice iz Rusije i Ukrajine?

Postoji nada da će evropska pšenica pronaći kupce. Trgovci računaju na povećanje izvoznih cena ruske, ali i na zimske uslove koji će uticati na manji obim transporta iz Crnog mora, što bi smanjilo dopremanje pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Cena kukuruza na pariškoj berzi:

Evropski poljoprivrednici se i dalje bore sa problemom uvoza iz Ukrajine, posebno žitarica. Poljsku trese poljoprivredni skandal zbog uvoza velikih količina ukrajinskih žitarica, prvenstveno pšenice. Poljski vozači kamiona i poljoprivrednici blokirali su još dve kontrolne tačke na granici s Ukrajinom - i sada ih je ukupno četiri. Planiraju protestovati na graničnom prelazu "Medika-Šegini” do 3. januara 2024. 

Traži se panevropsko rešenje

Vlada Slovačke je usvojila pooštrena ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje je predložilo njihovo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. U svojoj odluci su naveli na koje se proizvode odnosi, a lista je proširena u odnosu na raniju odluku. Uveden je i režim stavljanja carinskih pečata na sve ostale ukrajinske poljoprivredno-prehrambene pošiljke koje prolaze kroz ovu zemlju.

"I dalje insistiramo da nam je potrebno panevropsko rešenje kada je u pitanju uvoz robe iz Ukrajine. Proširenje zabrane u pojedinim državama članicama jednostavno nema 100 postotni učinak na zaštitu naših poljoprivrednih tržišta", rekao je ministar poljoprivrede Ričard Takač. Naveo je da Slovačka traži trgovinski i tranzitni režim iz Ukrajine što garantuje da se domaće tržište poljoprivrede i hrane može cenovno takmičiti s ukrajinskim, a sa druge strane garantuje da kvalitet uvoza iz Ukrajine odgovara evropskim pravilima.


Tagovi

Tržište žitarica Ukrajinska pšenica Cene žitarica Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D