Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.01.2024. 07:30

Pala je ispod granične vrednosti - koja je cena pšenice?

Mnogo je faktora koji snižavaju cene žitarica i uljarica.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 514
  • 85
  • 0

Cena pšenice u četvrtak pala je ispod granične vrednosti od 220 evra/t sa obe strane Atlantika. Na tržištu dominira ona iz crnomorskog regiona. Na tržište utiče i povećanje izvoza iz Ukrajine. U SAD-u je na ovakav razvoj događaja uticaj imao slabiji izvoz.

Najveći gubitnik je pšenica

U petak u 14 h pšenica je doživela pad na 218,50 evra/t, dok su blagi rast ostvarili kukuruz na 192,25 evra/t i uljana repica na 426,25 evra/t.

Cena pšenice na pariškoj berzi:

Cene pšenice su doživele pad i na čikaškom CBoT-u, gde je za tonu trebalo izdvojiti 202,22 evra. Sličan trend je i za kukuruz, a iznosi 164,27 evra/t, dok je soja ostvarila blagi rast na 412,39 evra/t.

Da li će se tržište oporaviti?

Evropska pšenica ne može odoleti pritisku iz crnomorskog regiona. Rumunska luka Konstanca je povećala promet i izvoz, prvenstveno ukrajinske pšenice. Količine su za 50 odsto veće.

Bugarska, Rumunija i Turska su najavile da će zajednički da obavljaju razminiravanje Crnog mora što će da poveća stabilnost brodskog transporta.

Alžir je objavio tender za kupovinu 250.000 i 350.000 tona durum pšenice po cenama u rasponu od 409,95 do 428,17 evra/t.

Na američkom tržištu je slabija prodaja pšenice i kukuruza, a kupovala se soja. Prodaja pšenice je bila znatno ispod očekivane, samo 128.100 tona, što je vest koja je oborila cene. Ni prodaja kukuruza nije zadovoljila očekivanja, ona je na najnižoj granici od 487.600 t. 

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Meksiko je kupio 175.000 t američkog kukuruza. Pažnja je usmerena na procenu južnoameričke proizvodnje kukuruza i soje.


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.