Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DunavNET
  • 18.05.2016. 13:00

Pametni servisi u službi savremene poljoprivrede

Prezentacija kompanije DunavNET na 83. Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu - agroNET

  • 581
  • 27
  • 0

Novosadska kompanija DunavNET, jedan od izlagača na aktuelnom 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu juče je u Sali 4 Master centra, okupila zainteresovane posetioce, poljoprivredne proizvođače i stručnjake kako bi predstavila paket servisa za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju.

Tokom prezentacije prisutnima se najpre obratila Svjetlana Krčo, jedan od osnivača kompanije DunavNET, da bi ih uvela u priču kako se IT kompanija iz Novog Sada našla u domenu poljoprivrede naglasivši da je upliv tehnologije u poljoprivredu u današnje vreme neminovnost imajući u vidu krajnje rezultate: unapređenje proizvodnje, smanjenje troškova, povećanje prinosa i profita.

Spasenija Gajinov, konsultant za projekte iz oblasti poljoprivrede ispred kompanije DunavNET zatim je predstavila svaki od agroNET servisa posebno.

irigNET - racionalno navodnjavanje

irigNET je servis koji kreira "recept" za navodnjavanje u skladu sa tipom zemljišta, biljnom vrstom, trenutnom vlagom zemljišta, temperaturom vazduha i prognoziranim padavinama. Ovaj "recept" daje informaciju kada i sa koliko vode treba navodnjavati određenu biljnu vrstu. Benefit: povećanje profita usled povećanja prinosa sa jedne strane i smanjenja troškova sa druge strane; očuvanje zemljišta, kao prirodnog resursa.

trapNET - praćenje dinamike leta leptira

trapNET je servis za praćenje dinamike leta leptira upotrebom optičkih senzora i feromonskih klopki. Analizom broja uhvaćenih leptira moguće je utvrđivanje optimalnog vremena za njihovo suzbijanje, što rezultira većim prinosom i kvalitetom proizvoda, smanjuje se upotreba pesticida, ali i troškovi za suzbijanje štetočina.

pestNET - rana detekcija prisustva glodara

Uz pestNET je moguće na vreme detektovati prisustvo glodara. Samim tim što obezbeđuje tačnu informaciju u pravo vreme, obezbeđuje i primenu odgovarajućih mera u optimalnom roku.

growNET - praćenje promena na usevima

growNET servis pruža mogućnost stalnog nadzora proizvodnih parcela uz smanjenje troškova i povećanje preciznosti pregleda upotrebom drona i kamera visoke rezolucije. Servis omogućuje smanjenje troškova pregleda parcela uz povećanje preciznosti pregleda, uštedu vremena, automatsko sakupljanje podataka i mogućnost naknadne analize, kao i smanjenje troškova proizvodnje.

ekoNET - praćenje parametara sredine

ekoNET je servis koji pruža podatke o mikroklimatskim uslovima na parcelama (monitoring temperature i vlage vazduha, brzine vetra, vlažnosti lista, praćenje kvaliteta vazduha) da bi olakšao izbor neophodnih aktivnosti.

Posebno je predstavljena i platforma "Pijaca na klik" - onlajn pijaca čiji je cilj da poveže kupce sa lokalnim proizvođačima od poverenja tako da gradi poverenje između proizvođača i kupaca, omogućava kupovinu proverenih proizvoda, štedi kupcu vreme i novac, dok proizvođačima omogućava da unapred planiraju proizvodnju.

Gost iz Norveške, Bjorn Hoydahl, zatvorio je prezentaciju pričom o startapu Foodeon koji donosi revoluciju kada je u pitanju proizvodnja namirnica na područjima gde klimatski uslovi ne pogoduju poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom. Projekat ima za cilj da na inovativan način kreira prirodne uslove i time tokom sva četiri godišnja doba omogući proizvodnju u zatvorenom prostoru. Kompanija DunavNET učestvuje na ovom projektu kroz kreiranje servisa za optimizaciju mikroklimatskih uslova u zatvorenim prostorima.


Tagovi

DunavNET EkoNET IrigNET PestNET GrowNET TrapNET Svjetlana Krčo Spasenija Gajinov


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)


Partner

DunavNET

Bulevar oslobođenja 127/13.sprat, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121528493, e-mail: [email protected] web: https://dunavnet.eu/

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

1213

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 1156

Da, potpuno su opravdani 95,3%

Glasova: 42

Ne, nemaju prava da se žale 3,5%

Glasova: 15

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Berba malina u selima podno Rudnika polako se privodi kraju, prinos i kvalitet opravdali očekivanja voćara a cena od oko 500 dinara za kilogram opravdala uloženo i donela berićet ovdašnjim seljanima. Zbog sve bolje cene podižu se i novi zas... Više [+]