Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna zaštita
  • 10.12.2023. 18:00

Pametnim prskanjem može da se uštedi dve trećine pa i više herbicida?

Inovacija koje su osmislile kompanije "BASF" i "Bosch" može kontroloisati više od 650 vrsta korova kod uzgoja soje, suncokreta, kukuruza, uljane repice i pamuka.

Foto: BASF
  • 128
  • 30
  • 0

Korov na poljoprivrednom zemljištu može rezultirati gubitkom useva od 30 odsto ili više. Poljoprivrednici uglavnom kontrolišu ovu pojavu tako da prskaju celo polje herbicidima u preporučenim standardnim dozama. 

Kako bi omogućili njihovu precizniju i održiviju kontrolu, kompanije "BASF" i "Bosch" udružile su snage u razvoju rešenja "One Smart Spray", odnosno, pametno prskanje. 

Kamere visokih performansi

Reč je o inovaciji koja kombinuje integrisani hardver i softver, stoji u njihovom saopštenju. Koristeći BASF-ovu digitalnu agro platformu "xarvio®", ovo rešenje u stvarnom vremenu automatski detektuje korov i tretira useve posejane u redovima. Tokom razvoja proizvoda, istraživački tim je napravio dodatni softverski modul s jedinstvenom logikom za otkrivanje korova na temelju njihovih karakteristika, odnosno oblika, boje, veličine ili drugih. Osim toga, uključuje i preporuke za kontrolu neželjenog bilja. 

"Bosch" je doprineo ovoj tehnologiji dodatnim kamerama visokih performansi, senzorima i algoritmima koje detektiraju biljke. To omogućava poljoprivrednicima da prilagode strategiju upotrebe herbicida kako bi vreme, proizvod i doziranje bili adekvatni.

Kontrola preko 650 vrsta korova

U prošloj su godini ove dve kompanije testirale pametno prskanje zajedno sa poljoprivrednicima u Severnoj Americi, Južnoj Americi i Evropi. 

"On može ekonomski i ekološki kontrolisati preko 650 vrsta korova kod uzgoja soje, suncokreta, kukuruza, uljane repice i pamuka", poručuju dodajući da kada se prskalice opremljene "One Smarts Spray" sistemom koriste na polju, tehnologija prikuplja i obrađuje preko milion podataka po hektaru. 

"U milisekundama detektuje prisutnost korova i primenjuje herbicid samo tamo gde je potrebno. Zavisno od uslova uzgoja i širenju neželjenog bilja, to može da rezultira uštedom herbicida od dve trećine ili više", zaključuju. 


Tagovi

Precizna poljoprivreda Herbicid Kontrola korova Bosch BASF Pametno prskanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.