Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija traktora
  • 07.04.2023. 15:00

Pao broj novoregistrovanih traktora u Evropi - za koliko?

Prodalo bi se više da uska grla u snabdevanju sirovinama i komponentama nisu usporila proizvodnju, tvrdi CEMA.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 65
  • 26
  • 0

Registracije traktora u Evropi prošle su godine pale za 8,7 odsto, podaci su koje je objavila Evropska asocijacija poljoprivredne mehanizacije (CEMA). Ukupno je registrovano 165.228 poljoprivrednih traktora, što je 15.698 manje nego prethodne, izuzetno dobre, godine.

Problem uska grla

Brojke se odnose na države EU, uz neke koje nisu članice, poput Velike Britanije, Norveške, Švajcarske, ali i Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U udruženju pretpostavljaju da bi se prodalo više, da uska grla u snabdevanju sirovinama i komponentama nisu usporila proizvodnju.

Podatak je da u Srbiji postoji ukupno oko 450.000 traktora, a od toga tek oko 200.000 registrovano. Najveći broj su IMT modeli.

Podsetimo da pre godinu dana Pravilnikom o registraciji olakšana ista u Srbiji za one traktore starije od 10 godina. Ukoliko nemaju potrebnu dokumentaciju, izgubljena je ili ne postoji, vlasnicima je potrebno da imaju izjavu dva svedoka o tome da je vozilo u vlasnišvu imenovanog lica, da je mehanizacija starija od 10 godina uz dokaz o prijavljenom poljoprivrenom gazdinstvu. Takođe, više nije moguće registrovati traktore (IMT 533, 539, 540, 542 i 549) bez zaštitnog rama, odnosno kabine.

Izvor: CEMA

Knjige porudžbina popunjene

Iz CEMA-e ističu da je nakon izuzetno velikog broja registracija u 2021. godini sa 180.926 traktora, industrija poljomehanizacije sigurno ušla u tekuću godinu, uprkos padu prodaje.

Pojašnjavaju da visoke cene poljoprivrednih proizvoda osiguravaju stabilnu potražnju za novim mašinama u mnogim evropskim zemljama. Osim toga, donekle su se smanjili problemi u lancu snabdevanja. Navode da su knjige porudžbina proizvođača vrlo dobro popunjene. Rezervacije su u proseku šest meseci unapred. 

Najvažnija prodajna tržišta za traktore u Evropi su Francuska, Nemačka i Italija. Zajedno čine oko polovinu novih registracija. U Francuskoj je prodaja ostala stabilna u poređenju s prethodnom godinom na 35.577 traktora.

Zanimljivo je da je u Nemačkoj zabeležen natprosečan pad od 11,9 odsto. 

Rast posebno u višim razredima performansi

U 2022. posebno su pale registracije traktora snage manje od 97 kW (130 KS) za 15,2 posto. Nasuprot tome, one u višim klasama performansi porasle su za 3,7 odsto, stoji u saopštenju.

Motori veće snage sada čine 39 odsto svih registracija traktora u Evropi. U 2021. godini oni su nosili 35 odsto.


Tagovi

Registracija traktora CEMA Pad prodaje Prodaja traktora Poljomehanizacija Usko grlo Poljoprivredni traktori


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.