Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 25.12.2015. 18:30

Pao promet na Produktnoj berzi

Opšti nivo cena se prethodne nedelje spustio na jedan još niži nivo i tržište je na tom nivou ostalo i u nedelji za nama i praktično je ponovo potpuno zaustavljeno na tim pozicijama. Nema trgovanja, pa nema ni promena cene.

Foto: depositphotos.com
  • 166
  • 7
  • 0

Opšti nivo cena se prethodne nedelje spustio na jedan još niži nivo i tržište je na tom nivou ostalo i u nedelji za nama i praktično je ponovo potpuno zaustavljeno na tim pozicijama. Nema trgovanja, pa nema ni promena cene.

Tržišna letargija zbog praznika

Predstojeći praznici samo su još više doprineli pravoj tržišnoj letargiji. Promet od neznatnih 72,5 tone robe je za 87,92% manji nego prethodne nedelje, dok je finansijski obim prometa iznosio 2.411.825,00 dinara, što je pad od 78,25% u odnosu na prethodnu nedelju. Jedino što je vredno pomena u nedelji za nama jeste trgovanje mineralnim đubrivom UREA i to po ceni od 40,47 din/kg (36,80 bez PDV), odnosno 300 EUR/t što je ustvari vrednost robe koja je usaglašena od strane prodavca i kupca.

Velike zalihe i niske cene kukuruza

Jedini ugovor u trgovanju pšenicom nije nam dao ni jedan odgovor na pitanje šta se može očekivati od ovog tržišta u narednom periodu. Naime registrovana je cena od 19,58 din/kg (17,80 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje. Tržište kukuruza se nalazi u zatočeništvu velikih zaliha i niskih cena. Veliki međudržavni tenderi se uglavnom odnose na pšenicu, dok je kukuruz potpuno van interesa tražnje. Ponude ima, ali pad cene uvek podstiče tražnju na čekanje daljeg pada i tržište miruje.

Sojom i kukuruzom nije trgovano, dok je registrovana ovonedeljna cena pšenice, na osnovu samo jednog berzanskog ugovora, identična prošlonedeljnoj. Prošlonedeljnu napomenu da su cene i kukuruza i pšenice pale ispod donje granice, sada već dvoipomesečnog cenovnog intervala, najbolje pokazuje prikazani grafikon.

Prodex
Kretanje Prodexa

Grafikon potvrđuje dominaciju kukuruza u strukturi vrednosne korpe PRODEX-a, jer se jasno vidi da se nakon dvoipomesečne oscilacije indeksne vrednosti ovog pokazatelja u rasponu od 204 - 207 indeksnih poena, njegova vrednost ponovo spustila ispod granice od 204 poena, kao što je bila i pre dva i po meseca, kada se cena kukuruza kretala ispod granice od 16,00 din/kg, bez PDV-a. Pored kukuruza i pšenica znatno utiče na ovj indeks, jer se iz grafikona takođe jasno vidi da je u posmatranom periodu PRODEX dostigao svoj "pik" indeksne vrednosti dana 07.12.2015., kada se kukuruzom trgovalo po ceni od 16,50 din/kg, bez PDV-a, a pšenicom po ceni od čak 18,80 din/kg, bez PDV-a, kada su u pitanju pojedini berzanski ugovori. Grafikon takođe pokazuje ovonedeljnu stabilnost PRODEX-a na aktuelnom nivou od 203,64 indeksnih poena, koliko je bilo i prošlog petka.

Za nama je radna nedelja, za koju je pored zanemarivo malog obima prometa, značajno i to da se PRODEX, kao agregatni pokazatelj berzanskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, uopšte nije menjao, odnosno da je sve vreme držao svoju indeksnu vrednost registrovanu prošlog petka.

Praznici uzrok manjeg trgovanja i na svetskom tržištu

Manji obim trogovanja pred praznik, kao i jača konkurencija iz J. Amerike, odnosno Argentine su uticali da cene fjučersa na čikaškoj berzi i ove nedelje beleže negativan trend. Pad cene nafte je dodatno vršio pritisak na tržište etanola, pa time i kukuruza, dok je jedini zabrinjavajući faktor bila vremenska prognoza za naredni period. Tako je pšenica sa martovskom isporukom u poslednjih nedelju dana pojeftinila za 3,01%, a kukuruz za 2,36%.

U Budimpešti se cene fjučersa nisu menjale u poslednjih nedelju dana. Na pariskoj berzi je zabeležen značajan pad cene kukuruza za 5,20%, a pšenica je jeftinija za 0,57%.

Foto: depositphotos.com;jovanjaric


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Prodex Urea Tržište žitarica Trgovanje Pšenica Kukuruz Soja Svetsko tržište Tržište etanola Cene fjučersa


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.