Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 27.08.2018. 08:00

Paprika i grožđe čekaju radnu snagu da ih obere

Proizvođači paprike iz Stare Pazove i grožđa iz Vršca u potrazi su za dodatnom radnom snagom, kako bi završili posao na vreme.

Foto: Bigstockphoto / Khatuna
  • 521
  • 17
  • 0

Berba paprika koja počinje za nekoliko dana stvorila je potrebu za novih 20 radnika, pored već angažovanih na imanju Napredak iz Stare Pazove. Potreba za sezonskim radnicima navela je poslodavce da cenu po radnom satu sa 145 podignu i do 180 dinara, a jedna od povlastica je i plaćen prevoz.  

"Imamo grupu od oko 20 radnika, koji su na ugovoru o privremeno-povremenim poslovima, koji traje od mesec do tri meseca. To su radnici sa teritorije opštine Stara Pazova, a u određenim periodima, kao što je sada ovaj, pošto nemamo dovoljna broj radnika, angažujemo i ljude sa strane. Momentalno je to sa teritorije oko Sremske Mitrovice", kaže Dragan Joksimović za RTV.

Radnici koji su trenutno angažovani kažu da im ovaj posao izuzetno koristi. "Dosta znači, jer imam malo penzije od pokojnog muža. Kad ima volje, nije teško da se radi", kaže jedna od radnica, dok mladi 17-godišnjak želi na ovaj način da olakša svojim roditeljima, pa radi da bi plaćao školovanje. 

Sezonci manjkaju i u Vršcu

Potreba za radnom snagom prisutna je i u Vršačkim vinogradima, gde je u toku berba sorte muskat otonel. Za 45 do 60 dana trebalo bi da  bude obrano svo grožđe sa više od 900 hektara. Trenutno je angažovano 90 sezonaca, a da bi se berba obavila u optimalnom roku - potrebno ih je bar još toliko.

"Naši radnici su prijavljeni, ide im radni staž, sva osiguranja, porezi, doprinosi - sve se plaća. Možda bi stvarno neko trebao da se upita zašto je to tako u poljoprivredi. Mislim da godinama unazad ljudi jednostavno beže od poslova u poljoprivredi. Da li imaju neke druge izvore prihoda, ja to stvarno ne znam - ali svi smo u problemu. Ko god se bavi poljoprivredom, bilo kojom vrstom poljoprivredne proizvodnje koja angažuje i ima potrebu za ljudskom radnom snagom, ima problem", kaže za RTS izvršni direktor Vršačkih vinograda Petra Milovanović Krajovan.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Grožđe Dragan Joksimović Petra Milovanović Krajovan Vršački vinogradi Napredak Sezonski radnici


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu