Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u povrtarstvu
  • 18.04.2022. 15:00

Paradajz Amela osvojio zlatnu medalju za najbolju inovaciju na sajmu Fruit Logistica

Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan ukus.

Foto: Facebook/Cooperativa La Palma
  • 245
  • 31
  • 0

Na izložbi Fruit Logistica u Berlinu svake godine se dodeljuje Innovation Awards na osnovu glasova učesnika.

Ove godine je učestvovalo deset noviteta u kategoriji nagrada za inovacije na najvećoj svetskoj izložbi industrije voća i povrća. Na posebno namenjenom štandu tokom dva dana predstavljeni su nominovani. Posetioci događaja su mogli da popune glasačke listiće i tako odluče ko će osvojiti najpoželjnije priznanje.

Sa dve trećine glasova nagrada za najbolju inovaciju je pripala sorti paradajza Amela, španskog proizvođača Granada La Palma iz Andaluzije. Drugo mesto je osvojio leteći autonomni robot za branje voća izraelske firme Tevel Advanced Technologies. Na trećem mestu se našao jedinstven karfiol koji je predstavila Syngenta Seeds BV iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Zlatna medalja za paradajz Amela

Ova sorta paradajza je prvobitno razvijena u Japanu 1996. godine, a svoj procvat je doživela u južnoj Španiji. Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom što je od izuzetne važnosti za španske povrtlare. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan ukus. Bogat je nutrijentima i aminokiselinama, vrednosti Brix-a su visoke. Može se naručiti u rasponu težine plodova od 50 do 150 gr.

Zbog posebne tradicionalne tehnologije uzgoja cena mu je veoma visoka. U Japanu se prodaje jedan kilogram za 60 dolara, a očekuje se da će biti tražen u gurmanskim restoranima.

Degustacija i ocenjivanje

"Za špansku zadrugu kao što je La Palma, ovo priznanje, nakon što se takmičila sa multinacionalnim kompanijama, znači mnogo. Velika je čast primiti ovako važno priznanje na najvažnijem sajmu na svetu. Ali nije reč samo o Ameli. Ovo će doneti priznanje i paradajzu u celini, koji je uvek imao visoku vrednost u Evropi kao proizvod koji postoji u svakom domaćinstvu", izjavio je Pedro Ruiz, predsednik Granade La Palma. 

Srebro za letećeg robota

Leteći autonomni robot je razvijen kako bi se smanjio broj radne snage. Može se koristiti za branje više voćnih vrsta. Nagrađena je sposobnost da u letu prepozna pojedinačne plodove iz optimalnog položaja i ugla što kontrolišu AI algoritmi i kompjuterski vid. To omogućava robotu da obavi berbu zrelih plodova i smanji broj potrebnih radnika za sezonu berbe.

Jedinstven karfiol osvojio bronzanu medalju

Dvoje zaposlenih je 2012. godine u usevu karfiola otkrilo biljku sa bočnim izdancima i to je bio početak stvaranje jedinstvenog karfiola. Posle godina testiranja, uzgoja i degustacije kompanija je 2021. uvela ovaj novitet na tržište Ujedinjenog Kraljevstva. Odlikuje se mekim stabljikama koje se mogu jesti sirove i termički obrađene, kuvane ili pržene. Imaju orašast i slatkast ukus, bogate su vlaknima. Stabljike su duge oko 13 cm i na njima se pojavljuje nekoliko listića.

Kako je izgledala prezentacija inovacija i dodela nagrada, pogledajte u videu: 


Tagovi

Fruit Logistica Leteći robot Amela paradajz Jedinstveni karfiol Granada La Palma Syngenta Seeds BV Tevel Advanced Technologies Inovacije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.