Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitosanitarna inspekcija
  • 10.04.2018. 12:00

Paradajz iz Turske ispravan, ali pogrešno deklarisan

Mediji su još jednom pokazali svoju, ovaj put destruktivnu moć. Kako smo od jedne fotografije došli do toga da se prosečan građanin uspaniči kada pomisli na paradajz?

Foto: Twitter / Marko Samardžija
  • 3.526
  • 170
  • 0

Jedna fotografija na kojoj se vidi deklaracija na ambalaži sa paradajzom na kojoj piše da kora nije za ljudsku ishranu bila je dovoljna da "zapali" naš virtuelni prostor. Prvo društvene mreže, a potom i brojne portale. Naslovi: "Srbija uvozi otrovan paradajz!", "SRBIJA UVOZI PARADAJZ KOJI NIJE ZA LJUDSKU ISHRANU!", "Otrovni paradajz na tezgama u Beogradu", izazvali su šok, pometnju i paniku kod potrošača.

Pogrešna deklaracija

Gostujući na Javnom servisu Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede rekao je da je sa spornim paradajzom sve u redu, ali da je došlo do greške u deklarisanju proizvoda:

"Verovatno je došlo do tehničke greške samog uvoznika kada je štampao deklaraciju, pošto pored uvoza paradajza uvozi i agrume. Kod agruma je preporuka uvoznika da kora nije za ishranu. Kada je štampao deklaraciju, na prvom delu je naveo podatke koji se tiču konkretnog proizvoda: poreklo, naziv, godinu berbe, proizvođača, a na drugom delu su njegovi podaci koje nije promenio, pa je ostao deo koji se tiče agruma".

Milojević kaže da je sa ovim paradajzom postupano po standardnoj proceduri. Inspekcija je uradila kontrolu proizvoda na granici: vizuelni pregled i uzorkovanje proizvoda. Paradajz je podrvrgnut laboratorijskoj analizi, koja je pokazala da je proizvod potpuno bezbedan.

Biće pokrenut prekršajni postupak?

Kada inspekcija utvrdi da se na deklaraciji nađe podatak koji nije adekvatan proizvodu ili koji nije u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju, nalaže se da se taj proizvod povuče iz prometa i da se pravilno deklariše. Dok se to ne uradi, proizvod ne može da se vrati u promet. Nenad Milojević kaže da je reč o jednom kamionu sa paradajzom koji je promakao inspekciji, ali poziva građane da obavezno pozovu inspekciju kada dođe do ovakvih incidentnih situacija. Navodi da će uvoznik biti i novčano kažnjen: "Ako se sve iz navedenog potvrdi kao tačno, pokrenućemo prekršajni postupak. Na sudiji je da odredi visinu kazne, a one su u rasponu od 150.000 do milion dinara".

Milojević: Redovno kontolišemo voće i povrće

Načelnik Fitosanitarne inspekcije umiruje građane, tvrdeći da inspekcije, kao do sada, redovno kontrolišu zdravstveno ispravnost voća i povrća u prometu.

"Fitosanitarna inspekcija je samo od početka godine uzela 30 uzoraka paradajza. Ni jedan uzorak nije imao veći sadržaj pesticida nego što je to zakonom dozvoljeno. U toku 2017. godine Fitosanitarna inspekcija uzela je 3.000 uzoraka voća, povrća i ostalih prehrambenih proizvoda. Pri tome samo 10 uzoraka nije odgovaralo našim pravilnicima i to je, procentualno izraženo, manje od 1 % od ukupnog broja analiziranih namirnica", tvrdi Milojević.

Naravno, iza svega ostaje "gorak ukus", koji su ostavili tabloidni, neodgovorni mediji, jureći za senzacionalizmom, preskačući osnovno novinarsko pravilo da se čuje druga pa i treća strana.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Turska Otrovna kora Nenad Milojević Fitosanitarna inspekcija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]