Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 05.11.2016. 12:00

Pariski klimatski sporazum stupio na snagu

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena, dogovoren lane u Parizu, danas je i zvanično stupio na snagu. Cilj sporazuma iz Pariza je da svetsku ekonomiju udalji od fosilnih goriva u drugoj polovini ovog veka, kao i da se ograniči rast globalne temperature.

Foto: bigstockphoto.com/jzehnder
  • 197
  • 25
  • 0

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena, dogovoren prošle godine u Parizu, danas je i zvanično stupio na snagu, izveštava agencija Rojters, a prenosi RTV. Prema tekstu Sporazuma gotovo 200 zemalja potpisnica će morati da počne da realizuje planove u vezi sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kako je izjavila generalna sekretarka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) Patrisija Espinosa ovo je trenutak za slavlje, ali i momenat kada treba da pogledamo u budućnost sa trezvenim procenama i novom voljom za rešavanje zadataka koji su pred nama.

O ključnim tačkama detaljnije na sastanku u Maroku

Cilj sporazuma iz Pariza je da svetsku ekonomiju "udalji" od fosilnih goriva u drugoj polovini ovog veka, kao i da se ograniči rast globalne temperature na ispod 2 ºC. Predstavnici iz gotovo 200 zemalja sveta će se u ponedeljak, 7. novembra, još jednom sastati u marokanskom gradu Marakešu, gde će dve nedelje razgovarati o ključnim tačkama Pariskog sporazuma, ali i o politikama, tehnologiji i finansijama potrebnim za ostvarivanje ciljeva dogovorenih u Parizu.

Espinosa je, takođe, poručila da vreme ističe jer se globalna emisija gasova sa efektom staklene bašte, koja uzrokuje klimatske promene i njihov uticaj ne smanjuje. Ona je u zaključku izlaganja dodala da je to činjenica koja treba da zauzme centralno mesto na sastanku koji će biti organizovan u Marakešu.

Foto: bigstockphoto.com/jzehnder


Tagovi

Ekologija Klimatske promene Sporazum Pariz Emisija štetnih gasova Efekat staklene bašte Maroko Francuska Patrisija Espinosa UNFCCC


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.