Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanička zaštita
  • 06.09.2021. 07:30

Patentiran hvatač krompirovih zlatica - pogledajte kako radi

Osnovni princip rada ove mašine zasniva se na rotorima na hidraulički pogon koji ne prave veliku štetu listovima, tvrde proizvođači.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 334
  • 58
  • 0

Ove godine razvijena su dva nova prototipa mašine za hvatanje krompirove zlatice koja su osmislili holandski inovator Joris van der Kamp i kompanija "Fieldworkers" koja je usmerena na tehnologiju za održivu poljoprivredu. Kako piše Potato world magazine, jedan se priključuje sa prednje, a drugi sa zadnje strane traktora.

Osnovni princip njihovog rada zasniva se na rotorima koje pokreće hidraulički pogon. Opremljen je sa njih osam, a jednu biljku protresaju dva rotora koja se određenom snagom okreću u suprotnim smerovima. Tada krompirove zlatice i njihove larve padaju sa biljnih delova u plastične rezervoare koji se nalaze ispod lišća, a sastavni su deo mašine.

Mogu da se podešavaju visine rotora kap i visina i širina posuda za skupljanje ovih insekata. Izumitelji navode da ovaj način mehaničke zaštite bilja ne nanosi veliku štetu listovima prilikom trešnje te da je ona puno manja u odnosu na onu koju prave ove štetočine.

Dve radnje jednim prohodom

Zbog svoje prilagodljivosti hvatač se može koristiti u različitim fazama rasta, ali prema njegovim proizvođačima najbolje funkcioniše kada je lišće još uvek odvojeno od onoga u drugom redu.

Istovremeno se na zadnjoj strani traktora može koristiti neki drugi priključak koji će na primer služiti za kultivaciju krompira.

Rezultati koje daje ovaj sistem na terenu su obećavajući, kažu uzgajivači na čijim je poljima testiran. Prema njima on hvata više od 70 odsto zlatica i larvi, a zbog svog mehaničkog načina rada je najzanimljiviji proizvođačima organske proizvodnje.

Prema navodima kompanije, priključak je gotovo spreman za prodaju, a njihov cilj je da počekom sledeće godine imaju nekoliko krajnjih komercijalnih verzija.

Pogledajte kako izgleda mehanička zaštita i obrada u jednom prohodu traktora:


Tagovi

Hvatač Krompirova zlatica Mehanička zaštita Mašina Joris van der Kamp Skupljanje krompirove zlatice Kako


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.