Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencionisani krediti
  • 04.05.2016. 11:30

Pazite na rok otplate subvencionisanih kredita!

Subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede imaju rok otplate do 36 meseci, a standardni bankarski krediti i do 84 meseca. Jako je važno da li će poljoprivrednici u tom periodu moći da vrate kredit za značajniju investiciju poput kupovine grla stoke ili traktora.

  • 2.891
  • 364
  • 0

Ovih dana se navršava mesec dana kako je Ministarstvo poljoprivrede zaključilo ugovore sa bankama kojima su regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje. U ovom poslu se iz državne kase subvencionišu kamate, tako da su one niže nego na standardnom bankarskom tržištu.

Reč je o dinarskim kreditima sa kamatnom stopom od 3% na godišnjem nivou, rokom otplate od jedne do tri godine i grejs periodom od godinu dana. Krediti su namenjeni razvoju stočarstva i nabavci hrane za životinje, razvoju povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva i cvećarstva, kao i ulaganju u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Iz Ministarstva podsećaju poljoprivrednike da to nije sve kada je o finansijama reč, već i da podstiču investicije koje predviđaju povraćaj uloženog novca do 55% kao i tradicionalno učešće u osiguranju useva od 40%.

Sve veća zainteresovanost za subvencionisane kredite

Iz banaka potvrđuju da je sve veća zainteresovanost poljoprivrednika za subvencionisane kredite. Zahteve prima i AIK banka. Direktor filijale u Novom Sadu, Milan Radojević kaže da poljoprivrednici novac traže za sve namene u predviđenom programu, od kupovine repomaterijala do mehanizacije. "Može se reći da je interesovanje poljoprivrednika već počelo onog trenutka kada je ministarstvo kroz medije plasiralo informaciju o potpisanim ugovorima sa poslovnim bankama. Jedan deo zahteva je prikupljen i nalazi se u fazi obrade i mi u najkraćem roku očekujemo isplatu i prvih kredita. Realno je da će veća tražnja za ovim kreditima biti na predstojećem Poljoprivrednom sajmu", kaže Radojević.

Osim kamate važan je i rok otplate kredita

On dodaje da su poljoprivrednici dobri klijenti i da uglavnom redovno izmiruju sve obaveze prema banci, ali pri tome upozorava poljoprivrednike da je osim kamate važan i rok na koji se krediti odobravaju. Poljoprivrednici imaju različite obime proizvodnje. Subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede su do 36 meseci, a standardni krediti su i do 84 meseca. Jako je važno da li će poljoprivrednici u tom periodu moći da vrate kredit za značajniju investiciju poput kupovine grla stoke ili traktora.

Iskustva i mišljenja poljoprivrednika

Milan Radančević
Milan Radančević

A kakva je zainteresovanost poljoprivrednika za subvencionisane kredite i kako oni ocenjuju ovaj potez države? Ugledni povrtar u Nikincima, Milan Radančević rekao nam je kako završava isplatu starog i priprema se da podigne novi kredit koji subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede.

"Pa u redu je taj potez države i svaka pomoć selu je dobrodošla. Mislim da ona sama po sebi nije dovoljna već da država mora pomoći i na druge načine. Novi kredit ću podići kada vratim stari", kaže Radančević.

Goran Milošević
Goran Milošević

U plastenicima u Platičevu povrće proizvodi i Goran Milošević iz Rume. Žali što se subvencionisani krediti nisu pojavili ranije, pošto je proizvodnju finansirao svojim novcem.

"Što se tiče mera, one su pozitivne. Vidim da to ide u pozitivnom smeru. Uzeo bih kredit, ali za sada mi on nije potreban pošto sam proizvodnju finansirao svojim novcem i komercijalnim kreditom. Vraćanje kreita poljoprivrednicima i nije toliki problem koliko je to nesređeno stanje na tržištu i zabrinutost proizvođača da li će svoju robu moći da naplate", kaže Milošević.

Ko može da konkuriše i gde?

Iz banaka poručuju da za subvencionisane kredite mogu da konkurišu poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva koja su u aktivnom statusu i imaju izmirene obaveze po prethodnim kreditima, odnosno uredbama Ministarstva poljoprivrede. Valja se podsetiti da je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo ugovore u subvencionisanju kamata na kredite sa sledećim bankama: Komercijalna banka, Pro-Credit banka, CreditAgricole, Hypo-Alpe-Adria banka, Banca Intesa, Sberbanka, AIK, NLB, UniCredit banka, OTP i osiguravajućim društvima: Dunav osiguranje, Generali osiguranje, DDOR, Triglav osiguranje i Globos osiguranje.


Tagovi

Subvencionisani krediti AIK Banka Goran Milošević Milan Radančević Milan Radojević Poljoprivrednici Otplata kredita Podsticanje investicija Kreditiranje poljoprivredne proizvodnje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić