Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenica
  • 15.01.2019. 18:15

Pešter: Neprohodni putevi otežavaju prodaju mleka

Jedini način da meštani Peštera zimi prodaju mleko je pešačenje, dok vuku za sobom plastične kanistere. Putevi su neprohodni za vozila mlekara, a nisu ni asfaltirani.

Foto: YouTube / Print Screen
  • 138
  • 5
  • 0

Meštani Peštera svoj rodni kraj nazivaju Sibirom. Jedini način da zimi prodaju mleko je pešačenje, dok vuku za sobom plastične kanistere. Putevi su neprohodni za vozila mlekara, a nisu ni asfaltirani. Loša infrastruktura im direktno ugrožava egzistenciju, jer žive isključio od stočarstva.

"Ima dana kada je sneg pola metra, kada balone nosimo skroz do zajedničkog mesta gde čekamo mlekara. Do tada se mleko zaledi", priča za Al Jazeera Balkans Hamco, meštanin sela Žitnice kod Sjenice.

Po zaleđenom putu, vozač mlekare Muhedin Fijuljanin već 14 godina prikuplja mleko. Kako kaže, najteži su neasfaltirani delovi puta, na kojima se najčešće zaglavi: "Nekada me i četiri traktora 'čupaju', da me izvuku iz snega".

Putevi na 1.300 metara nadmorske visine

Samo ako na vreme dođu jedni do drugih, posao su uspešno završili. Meštani kažu da bi, da imaju novca, sami asfaltirali i održavali puteve. Ipak, uvereni su da taj posao mogu završiti nadležni u Opštini. Na teritoriji opštine Sjenica nalazi se blizu 800 kilometara nekategorizovanih i lokalnih puteva. Iz opštinske firme koja se bavi zimskim održavanjem kažu da je to izuzetno teško, jer su putevi na blizu 1.300 metara nadmorske visine. Oni vode do 105 naseljenih mesta. Prioritet u čišćenju imaju oni koji vode ka mesnim zajednicama i školama. 

"Vanredni prioriteti su ako je bolest, smrtni slučaj, ako je svadba ili slično", navodi Adem Mujović iz Javnog preduzeća za uređivanje zemljišta.

Predsednik Opštine Hazbo Mujović smatra da su putevi dobro očišćeni, a da problem predstavlja mala gustina naseljenosti. Za održavanje puteva se po potrebi angažuje i privatna mehanizacija.

Pogledajte prizore sa Peštera u video prilogu Emira Skenderagića (Al Jazeera):


Izvori

Al Jazeera Balkans


Tagovi

Pešter Mleko Sneg Putevi Hazbo Mujović