Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 19.02.2023. 15:00

Pesticidi u EU: Žele da ih smanje do 80 odsto i oporeze

Šta donose nove inicijative u Evropskom parlamentu? Kako će se namiriti značajni troškovi do kojih bi moglo doći ako se usvoje?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 71
  • 14
  • 0

U Evropskom parlamentu pojavile su se dve inicijative koje se odnose na oporezivanja pesticida i dodatno smanjenje njihove upotrebe do 2030. godine, izveštava Euractiv

Smanjenje do 80 odsto

Austrijska predstavnica Zelenih i izvestilac Parlamenta za upotrebu pesticida, Sara Viner je u svom izveštaju pozvala na povećanje cilja smanjenja s dosadašnjih 50 na 80 odsto upotrebe proizvoda u zaštiti bilja. To bi uključilo one za koje se smatra da su kancerogeni, neurotoksični ili toksični za reprodukciju. Time bi se zakonodavstvo približilo zahtevima nedavne građanske inicijative "Spasimo pčele i poljoprivrednike" koja je pokretač i ove najnovije.

Među državama članicama sporna je predložena potpuna zabrana hemijskih pesticida u "osetljivim" područjima. Nacrt izveštaja zauzima pomirljiviji stav i predlaže da se isključe područja koja su zaštićena iz razloga koji nisu povezani s upotrebom pesticida, kao što je očuvanje istorijskih spomenika ili lepota pejzaža.

Evropska komisija je izrazila mišljenje da bi troškovi za implementaciju novih pravila i podršku poljoprivrednicima u tranziciji trebali biti pokriveni već postojećim sredstvima iz ZPP-a. Države članice su upozorile da to neće biti dovoljno i da će biti teško prenameniti sredstva nakon što je novi ZPP već stupio na snagu početkom ove godine.

Porez na upotrebu 

Viner je predložila i da se uvede oporezivanje upotrebe pesticida. Prikupljena sredstva bi se utrošila za finansiranje integralnog upravljanja štetočinama, odnosno za finansiranje održivih alternativa, a što predvodi planove EU za smanjenje upotrebe i rizika sredstava za zaštitu bilja.

I ona je napomenula da će obavezno smanjenje upotrebe i rizika od pesticida biti povezano sa značajnim troškovima i administrativnim opterećenjem za članice, uključujući podršku za poljoprivrednike, obuku i plaćanje savetnika. 

Problem je što trenutna šema EU subvencija za poljoprivredu ne dozvoljava isplatu sredstava kada su u pitanju obavezni zahtevi kao što su oni postavljeni u predloženim novim pravilima EU o pesticidima namenjenim integrisanom upravljanju štetočinama (IPM). Komisija je u julu predložila izmenu ZPP-a bez presedana kako bi finansiranje IPM-a postalo deo rashoda na pet godina.

Očekuje se da će izveštaj pretrpeti izmene. Parlament će morati ući u pregovore s ministrima EU koji su zatražili dalju procenu.


Tagovi

Evropski paralment Evropska komisija Porez na pesticide Smanjenje upotrebe Zabrana pesticida Sara Viner


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]