Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 14.07.2023. 18:00

Petak je doneo promene na tržištu žitarica i uljarica - kolike su?

Neizvesnot o produžetku ugovra o crnomorskom koridoru, prognoze žetve, jak evro su uticali na tržište.

Foto: Depositphoto/artiemedvedev
  • 649
  • 48
  • 0

Tržištem žitarica i uljarica najviše dominira uticaj jakog evra i izveštaj USDA. Odmah po objavljivanju julskog izveštaja cene na tržištu su doživele promene, najviše na američkim berzama. Evropske su ih pratile.

Da li će biti produžen žitni ugovor?

I dalje postoji strah da ugovor o crnomorskom koridoru neće biti produžen, a neizvesno je kakvi će vremenski uslovi biti u avgustu. Očekuje se još veći obim izvoza ruske pšenice, a Vladimir Putin je najavio povlačenje iz sporazuma ako zahtevi ne budu ispunjeni.

Evropska unija pomaže Ujedinjenim nacijama i Turskoj da se ugovor produži i posle ponedeljka, 17. jula.

Smanjena prognoza za žetvu pšenice u EU

Petak je doneo promene. Na pariškom Matifu cena pšenice u 13:30 h je iznosila 232,75 evra/t. Porasla je i za kukuruz na 233,75 evra/t. Dok je cena uljane repice nakon rasta sredinom nedelje pokazala smirivanje i pad na 471 evro/t. Raste i za palmino ulje, dok u SAD očekuju nastavak smanjenja površina pod uljanom repicom.

Najnovija prognoza za žetvu pšenice u Evropskoj uniji je pokazala smanjenje od dva odsto u odnosu na prošli mesec i sada se očekuje prinos od 126,2 miliona tona. Toplotni talas pri kraju proizvodnje ubrzao je zrenje i zrna su slabije kumulirala rezervne materije.

Na čikaškom CBoT-u cena ove žitarice je porasla posle pada za jedan odsto i iznosi 205,40 evra/t. Za kukuruz je rasla za gotovo osam odsto, zbog straha od suše i sada iznosi 208,15 evra/t.

Povećana je prognoza prinosa u Brazilu. Za tonu soje trebalo je izdvojiti 496,88 evra.


Tagovi

MATIF CBoT Tržište žitarica Žitarice i uljarice Cena pšenice Cena uljane repice Cena žitarica Cena kukuruza Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.