Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezakonita trgovina
  • 26.09.2015. 17:00

Petina kafe na tržištu je švercovana!

Direktna šteta od švercovane kafe za državu iznosi i do 400 miliona dinara samo za nenaplaćene akcize na sirovu kafu

Foto: depositphotos.com/darrinahenry
  • 45
  • 1
  • 0

Procenjena količina švercovane kafe u Srbiji iznosi oko 20 odsto tržišta, a 80 odsto domaćih alkoholnih pića koje se nađe u prometu nema akciznu markicu niti deklaraciju, rečeno je jučer na sednici međuresorne radne grupe za sivu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije.

Učesnici su se složili da je u borbi protiv šverca neophodna udružena akcija svih državnih organa i snažna sistemska kontrola svih kanala za nelegalni promet.

Šteta 400 miliona dinara

Na srpskom tržištu se godišnje nađe između 4.000 i 5.000 tona švercovane kafe, a direktna šteta za državu iznosi i do 400 miliona dinara samo za nenaplaćene akcize na sirovu kafu, saopštio je generalni direktor Kompanije "Štraus adriatik" Siniša Daničić.

On je dodao da je, osim šverca, problem i to što se u kafu dodaju surogati koji se neadekvatno ili uopšte ne deklarišu na pakovanju pa najveću štetu trpe potrošači. "Za razliku od ostalih akciznih proizvoda, kafa čini deo potrošačke korpe i u proseku se kupuje dva puta nedeljno", napomenuo je Daničić. On je upozorio da je tržište kafe zbog šverca i nelojalne konkurencije u značajnoj meri devastirano.

Siva ekonomija

Predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića PKS Predrag Amidžić istakao je da se gro sive ekonomije upravo odvija u prometu domaćih alkoholnih pića.

"Procenat nelegalnog prometa je u nekim slučajevima jednak legalnom, a po pojedinim tvrdnjama, i čak i po nekoliko puta veći", tvrdi Amidžić. On je takođe ukazao da se gubici zbog sivog tržišta alkoholnih pića, na prihodnoj strani mere desetinama miliona. Amidžić je upozorio da je kod prometa alkoholnih pića koja nisu deklarisana, nemaju akciznu markicu i papire, najveći problem to što ti proizvodi nisu prošli potrebnu kontrolu i samim tim predstavljaju i opasnost po zdravlje.

Naime, dešavalo se da zbog konzumacije zdravstveno nebezbednih proizvoda dođe čak i do smrtnih slučajeva, kazao je Amidžić. On rešenje vidi u kontroli nadležnih na mestu na kojima se prodaje i konzumira alkohol.

Procesuirati slučajeve nezakonite trgovine

Predstavnici duvanske industrije naglasili su da je energičnom akcijom državnih organa u Srbiji nelegalna trgovina duvanom smanjena što je dovelo do bolje naplate akciza, i to za 16 odsto u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period 2014.

Menadžer za korporativnu bezbednost i borbu protiv nezakonite trgovine u kompaniji Japan Tobako Internešnl (JTI) Zoran Ðokić naveo je da je za sedam meseci 2015. zaplenjeno 17 puta više rezanog duvana nego za celu prošlu godinu, odnosno 1.401 tona na kraju jula 2015. u odnosu na 84 tone na kraju 2014.

"Međutim, crno tržište je i dalje prisutno u znatnoj meri i zahteva stalno angažovanje svih državnih strukturi. U ovom trenutku je ključno da tužilaštvo i sudovi efikasno procesuiraju slučajeve nezakonite trgovine kako bi proces suzbijanja ilegalnog tržišta bio kompletiran i država poslala jasnu poruku da neće tolerisati kriminal u ovoj oblasti", zaključio je Ðokić.

Foto: depositphotos.com/darrinahenry


Izvori

Tanjug


Tagovi

Švercovana kafa Nezakonita trgovina Crno tržište Zoran Đokić Kriminal Predrag Amidžić Tržište kafe Privredna komora Srbije